1. Cáfolja a Semmelweis Egyetem, hogy járványban ne lenne szabad oltani

Közleményt adott ki a Semmelweis Egyetem a közösségi médiában egyik tankönyvükre hivatkozva terjedő, félrevezető állítással kapcsolatban.

2. Tényellenőrzés: Letartóztatták-e a Pfizer vezérigazgatóját?

Az Albert Bourla Pfizer-vezér letartóztatásáról szóló hamis tudósítást egy ismert kamuhíres oldal terjesztette el. A sztorinak később folytatása is lett.

3. Omikron: Miért ugrotta át a WHO a nű és a kszí betűket?

Az Egészségügyi Világszervezet a Reuters kérdésére nagyjából hivatalosan is megerősítette azt, amin az internet népe rugózott az omikron variáns felbukkanása óta.

4. Mi igaz Louis Armstrong és a Karnofsky-család történetéből?

Júliusban magyar nyelven is terjedt egy történet a zenész Louis Armstrong és az őt állítólag befogadó zsidó család kapcsolatáról. Utánanéztem.

5. Októberi hoaxkvíz: Teszteld magad, bedőlsz-e az álhíreknek!

A kvízben valós hírek és fotók keverednek álhírekkel. Tippelhetsz is, de érdekesebb a teszt akkor, ha válaszadás előtt utánanézel az állításoknak.

6. Az OMSZ cáfolja, hogy kén-dioxid felhő miatt kéne rettegnünk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat októberben a Facebookon tette helyre azt az információt, miszerint Európát magas koncentrációjú kén-dioxid felhő érte el.

7. Tényleg milliárdokat bukott a Coca-Cola Ronaldo budapesti akciójával?

Cristiano Ronaldo egy budapesti sajtótájékoztatón vízivásra buzdított a Coca-Cola ellenében, ezzel párhuzamosan a cég részvényei meredek zuhanásba kezdtek. Utánanéztem, van-e a két esemény között összefüggés, és ha igen, milyen.

8. Júliusi hoaxkvíz: Teszteld magad, bedőlsz-e az álhíreknek!

A kvízben valós hírek és fotók keverednek álhírekkel. Tippelhetsz is, de érdekesebb a teszt akkor, ha válaszadás előtt utánanézel az állításoknak.

9. A dán gazdák kötelesek virággal bevetni földjüket a méhek miatt?

A közösségi oldalakon terjedő állítás egy uniós támogatási forma leegyszerűsítése és félreértelmezése.

10. Ez a fotó bizonyítja, hogy a Holdra szállás megrendezett volt?

Szeptemberben a közösségi oldalakon terjedt egy fotó (lásd a nyitóképet a NASA jóvoltából), amelyen űrhajósok védősisak nélkül pózolnak. A fotó valóban nem a Holdon készült, de ettől még nem bizonyíték.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!