Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a hoaxkvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is.

Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését a Patreonon vagy banki átutalással!

Results

#1. Tényleg sterilizálták az egykori kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar farmján hátrahagyott, majd elszaporodott vízilovak egy részét?

IGEN. A medellíni drogkartell hajdani vezetője sok egzotikus állatot tartott a farmján. Halála után ezek többségét eladták, a vízilovak azonban a helyükön maradtak, és ellenőrizetlenül szaporodtak. A helyi hatóságok most kéttucat vízilónak fogamzásgátlót adtak be testükbe kilőtt nyíllal, további 11 állatot pedig sebészeti úton sterilizáltak. Részletek.

#2. Az új Superman - aki a régi Superman fia - tényleg biszexuális lesz a képregény új számaiban?

IGEN. Bár a hivatalos premier még hátravan, a készítők előre megszellőztették, hogy Clark Kent és Lois Lane fia, Jon Kent biszexuális szereplő lesz. Részletek.

#3. A Netflix tényleg utólag tüntetett el egy valós telefonszámot a Squid Game sorozatból?

IGEN. A sorozatban megjelenő szám valós életbeli tulaja állítólag több ezer hívást kapott. A filmben most a 010-034-es, fiktív szám szerepel korábbi szám helyett. Részletek itt és itt.

#4. Anthony Fauci járványügyi szakember 2008-ban tényleg arról írt, hogy az 1918-19-es spanyolnátha áldozatait nagyrészt a maszkok okozta bakteriális tüdőgyulladás ölte meg?

NEM. A szóban forgó tanulmányban Fauci és szerzőtársai arról írnak, hogy a spanyol influenza vírusa a betegekben elpusztított olyan sejteket is, amelyek utat teremtettek a normál esetben csak az orrban és torokban élő baktériumok számára a betegek tüdeje felé is – ott aztán bakteriális tüdőgyulladást okozva. Vagyis a betegekre a vírus mérte az első csapást, és a bakteriális tüdőgyulladás adta meg a kiütést. A tanulmányban azonban a maszkokról nem esik szó. Részletek.

#5. Igaz-e, hogy a hatóságok október közepén elhallgattak egy légzőszervi megbetegedéseket okozó veszélyt?

NEM. Az információt, miszerint Európát magas koncentrációjú, egészségre veszélyes kén-dioxid felhő érte el, az Országos Meteorológiai Szolgálat tette helyre a Facebookon. Részletek.

#6. Valódi-e az a felvétel, amelyen egy férfi egy beszorult kutyát ment ki a sínek közül? ? https://www.youtube.com/watch?v=F8STA8mWIA8

NEM. A videóban látható kutya és a férfi egy pillanatig sem volt veszélyben, a felvételt ugyanis digitálisan manipulálták. Részletek.

#7. “Élőállat szállítás” - Tényleg ez volt a fenti képen látható, békemenetes buszra írva?

NEM. A hvg.hu fotójából manipulált képet – a gyatra Photoshop-munka ellenére is – sokan osztották meg valódiként a Facebookon. Részletek.

#8. A Facebook tévedésből tényleg hivatalosnak jelölt meg egy Elon Musk rajongói oldalt?

IGEN. A 2019 nyarán létrehozott, korábban átverős posztot is közlő facebookos oldal csak nemrégiben vette fel Elon Musk nevét, a közösségi oldal mégis hitelesnek jelölte meg. Részletek.

#9. Tényleg így tüntettek az olasz stewardessek a kötelező oltás ellen?

NEM. A Facebookon az terjedt el egy tüntetést ábrázoló videóról, hogy azon olasz stewardessek tiltakoztak a koronavírus elleni oltás ellen. Ez azonban az AFP tényellenőrzői szerint nem igaz: a fotón szereplő légiutas-kísérők az Alitalia légitársaság tervezett leépítései ellen tiltakoztak. Részletek.

#10. Tényleg órákon át kereste saját magát egy részeg török férfi másokkal együtt?

NEM. A sztori bombasztikus címekkel és színes részletekkel megjárta a világot, a valóság azonban egy kicsit lightosabb volt. Az 51 éves férfi valóban egy erdei házban italozott egy barátjával, és éjjel 1 után elment aludni. Ezt értette félre a barátja, aki azt hitte, eltűnt, ezért értesítette a hatóságokat. A férfi állítólag hajnali 5 óra környékén ébredt, amikor is az erdőben már zajlott az utána indított keresés. Ebbe csatlakozott ő is, és csak fél óra után (vagyis nem órákkal később, ahogy egyes híradásokban állították) esett le neki, hogy őt keresik. Részletek.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi hoaxkvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke