Az Urbanlegends.hu egy városi legendákból, szóbeszédekből, hoaxokból, mítoszokból, tévhitekből, kamu képekből tallózó, azok keletkezéséről és terjedéséről beszámoló oldal. Szerzője kifejezetten úgy látja jónak, hogy mindenki hihet abban, amiben csak akar, mesélhet, küldözgethet barátainak/ellenségeinek bármit, amit jónak/rossznak lát.

Az Urbanlegends.hu összegyűjti a józan ész és a tudomány álláspontját az embereket érdeklő kérdésekről – az értékelést azonban az olvasóra bízza. Persze a szerző nem titkolt vágya, hogy oldala látogatói idővel maguktól is felismerjék félelmeik esetenkénti irracionalitását, igényeljék az egymással ellentétes nézőpontok összevetését, és megtanulják ellenőrizni és értékelni forrásaikat.

A weblap szerkesztője Marinov Iván újságíró, akit alkalmanként barátai segítenek, látnak el ötletekkel, tanácsokkal, információkkal. Ha ez nem elég, és a könyvek, valamint az internet sem adnak választ egy kérdésre, az oldal szerzője nála okosabb emberekhez fordul. Ők esetenként történészek, máskor orvosok, pszichológusok, legendavadászok, beszédkutatók vagy épp egy vállalat kommunikációs szakemberei – de mindenképpen az adott téma szakértői.

Fontosnak tartod az Urbanlegends.hu munkáját? Támogasd az oldalt havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával. Köszönöm!

Az oldal szerzőjéről:

Marinov Iván (a blogon marinov név alatt)

Végzettségét tekintve szociológus-közgazdász. 2000 óta újságíró – korábban dolgozott az Internettónál és a hvg.hu-nál. Egyik alapítója és kurátora a médiatudatosság iskolai fejlesztésében tevékenykedő Idea Alapítványnak. Kedveli a történelmi legendákat és a klasszikus városi legendákat. Szabadidejében könyveket fal, kosárlabdázik és kosármeccseket néz. Az Urbanlegends-ről lemaradó gondolatai elérhetők a Twitteren és a Facebookon.

A szerzőnek az első években – Dezső András (zoon) és Pál Attila (neurotoxin) személyében – segítői is voltak, akikkel 2006-ban közösen összehozott egy könyvet.