Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a hoaxkvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is.

Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését a Patreonon vagy banki átutalással!

Results

#1. Tényleg egy Greta Thunbergnek beszóló üzenet volt egy elárasztott kocsi szélvédőjén Németországban?

NEM. A Németországban készült fotót kicsit felturbózták egy klímaváltozás-tagadó üzenettel. Az eredeti kép a német Bildben jelent meg, a kocsiban látható feliratot viszont csak odamontírozták. Részletek.

#2. A dél-koreai MBC tévé tényleg azzal dobta fel olimpiai közvetítését, hogy Olaszországot pizzával, Romániát pedig Drakulával illusztrálta?

IGEN. A kritikákra a csatorna azzal reagált, hogy ők csak könnyebbé akarták tenni a felvonuló országok azonosítását. Hibájuk miatt a tévé vezérigazgatója később bocsánatot kért. Részletek.

#3. Putyin tényleg atomcsapással fenyegette meg a nyugatot?

NEM. Az ezzel foglalkozó, kattintásvadász cikkek összemossák egy orosz katonai szakértő mondatait a hivatalos orosz állásponttal. Részletek.

#4. Tényleg belehalt egy 17 éves, szeredi lány a koronavírus elleni oltásba?

NEM. Szlovák oltásellenzők szerint egy 17 éves lány halálát a koronavírus elleni oltás okozta. Apja szerint azonban a szeredi lány még csak oltást sem kapott. Részletek.

#5. Az UNICEF tényleg azt állítja, hogy a gyerekeknek joguk van pornóhoz?

NEM. A digitális eszközökről és a gyerekek jogairól szóló UNICEF-vitairatot alaposan kiforgatták a dokumentummal foglalkozó, félrevezető cikkek. A szervezet szerint a pornográf tartalmak rendkívül károsak lehetnek a gyerekek számára. Arról, hogy mi szerepelt valójában a szóban forgó jelentésben, itt olvashattok.

#6. A dán gazdák tényleg kötelesek virággal bevetni földjük egy részét a méhek védelmében?

NEM. A közösségi oldalakon terjedő állítás egy uniós támogatási forma leegyszerűsítése és félreértelmezése. Részletek.

#7. Július közepén tényleg medvét fotóztak a Pest megyei Isaszeg külterületén?

IGEN. Legalábbis a Duna-Ipoly Nemzeti Park tájékoztatása szerint július közepén egy, Isaszeg külterületén kóborló barnamedvéről érkezett fotóval kiegészített lakossági bejelentés a Pilisi Parkerdőhöz. Mivel egyetlen megfigyelés nem nyújt elegendő információt a medvéről, a szakemberek átvizsgálták a területet, és valós idejű megfigyelést biztosító kamerákat helyeztek ki. A medve jelenlétét azóta nem észlelték, így azt feltételezik: azóta elhagyta a térséget. Részletek.

#8. Az olimpia szervezői tényleg azért raktak kartonágyakat az olimpiai faluba, hogy a sportolókat a járvány alatt távol tartsák a szextől?

NEM. A kartonágyak a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében készültek újrahasznosított anyagból. Ennek a járványhoz semmi köze nincs: már 2020 januárjában tudni lehetett, hogy ilyen ágyak lesznek az olimpián. Az ágyak egyébként tartósak, és bőven elbírnak két átlagos testalkatú embert is. Részletek itt és itt.

#9. Cleveland városának Indians névre hallgató baseballcsapata tényleg nevet változtat?

IGEN. A csapat a jövőben Guardians név alatt fut majd. Részletek.

#10. Tényleg megjelent a USA Todayben ez az időjárással kapcsolatos infografika?

IGEN. Az erősen erotikus áthallású ábra a lap július 2-ai számában jelent meg. Részletek.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi hoaxkvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke