“FIGYELEM! ☢️☢️☢️ Európát a La palma-i vulkánkitörés következtében hatalmas kiterjedésű és rendkívül magas koncentrációjú kén-dioxid felhő érte el. A felhő jelenleg Spanyol-, és Franciaország egy részét és a Benelux-államokat borítja. Most éri el Németországot és a modell szerint szerda hajnalban Magyarországot. Eddig úgy tudjuk, hogy semmilyen hatóság, illetve média nem figyelmeztette az embereket az egészségügyi határértéket várhatóan meghaladó légszennyezésre. Aki teheti ne menjen a levegőre és az ablakokat tartsa mindvégig csukva. A kén-dioxid színtelen, mérgező gáz. Az egyik legveszélyesebb légszennyező anyag. Légzőszervi megbetegedéseket okozhat. Itt megnézheted a térképen a jelenlegi helyzetet: windy.com (…) Joggal merül fel a kérdés, hogy a hatóságok miért nem figyelmeztetik a lakosságot, mikor ez a koncentráció komoly légzőszervi megbetegedéseket okozhat? Talán jó lesz ezt is ráfogni a kovidra? 🤔”

ez az üzenet terjedt el október 19-én a Facebookon.

Az OMSZ szerint pánikra semmi ok

A nyolc óra alatt több ezer felhasználó által megosztott információt az Országos Meteorológiai Szolgálat tette helyre a Facebookon.

Posztjuk szerint “a rémhírből pár információ kimaradt, például hogy az SO2 érték az EGÉSZ légoszlopból származik, azért ilyen szép szemléletes. A magasabb légrétegeben sokkal több az SO2, de minél alacsonyabbra megyünk annál kisebb lesz, a felszínen tehát gyakorlatilag semmit sem érzünk majd belőle”.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat bejegyzése végén azt kéri mindenkitől, hogy ne terjesszen rémhíreket, és néhány kapcsolódó linkkel segíti a hiteles tájékozódást.

A Kanári-szigeteken kitört vulkán Európára gyakorolt hatásáról egyébként már hetek óta cikkezik a sajtó. Az Időkép például már szeptember 26-án mutatott egy hasonló ábrát, megjegyezve: “nem kell azonban megijedni, az előrejelzés kb. 5000 méter magasságig adja meg a kén-dioxid koncentráció várható értékét. Vagyis a talaj közelében nem fogunk a La Palma szigetén kitört vulkán kén-dioxid kibocsátása miatt fuldokolni.”

Az OMSZ-nek már tavaly áprilisban is meg kellett szólalnia egy hasonló szöveg kapcsán. Akkor csetappos üzenetek formájában kezdett terjedni az a félrevezető figyelmeztetés, miszerint sugárzás éri el Magyarországot a csernobili erdőtüzek hatására.

Update | A rémhír másnapján a 24.hu részletesebben is körüljárta a kénes felhő témáját. A cikk vulkanológus és meteorológus megszólalói szerint “nem lesz tőle semmi bajunk, még savas eső sem várható, legfeljebb különlegesen színes, vulkáni naplementében gyönyörködhetünk.”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!