Egy közösségi oldalakon gőzerővel terjedő, a SOTE Infektológiai Tanszék tankönyvére hivatkozó oltásellenes mantra szerint “járvány idején nem oltunk, mert aláássa az immunrendszert és veszélyes mutációkat generál“.

Az állítással kapcsolatban a múlt héten levélben megkerestem a SOTE-t.

  • Egyrészt az érdekelt volna, hogy mi a valóságtartalma az állításnak,
  • Másrészt pedig, hogy – ha nem igaz – miből terjedhetett el: teljesen légből kapott az állítás, esetleg valami idejétmúlt tankönyvből származik az idézet, vagy terjesztői csak félreértelmeznek valami teljesen mást.

Választ nem kaptam (update: mint kiderült, másik e-mailcímre kellett volna írnom), de egy olvasó ma észrevette, hogy a Semmelweis Egyetem kiadott egy rövid közleményt a témában csütörtökön. Eszerint…

“Az egyetemnek ilyen tanszéke nincs, Infektológiai Tanszéki Csoportja van, akik ugyanakkor nem írtak ilyen témában könyvet. Szinte minden, az egészségünkkel kapcsolatos tananyag, a szakterület folyamatos fejlődése miatt, az évek alatt sokat változott, de az egyetemen jelenleg használt tankönyvek egyikében sem szerepel az a félrevezető állítás, melyre alapozva az álhír terjesztői azt szeretnék elhitetni, hogy tilos lenne a jelenlegi világjárvány idején a védőoltások beadása.”

Update | A Telex elérte a kérdésben a Pécsi Tudományegyetemet is, amely válaszában rámutat: a pécsi egyetem oktatásában sem szerepel, hogy járvány idején ne lehetne oltani. Amennyiben erre lehetőség van, célszerű már a járvány megelőzéseként beadni a vakcinát (mint például a szezonális influenza esetén), de az oltási kampánynak gyakran a járvány idején is folytatódnia kell, ha el akarjuk érni a megfelelő populációs védettségi szintet.

Az oltások és a mutációk közötti állítólagos összefüggéssel kapcsolatban (lásd: az oltás “veszélyes mutációkat generál“) a lap megkereste Kemenesi Gábort is. A virológus pedig újra elmondta: ez egy téves elmélet, sőt pont a fordítottja a valóságnak. Mutánsok ugyanis éppenhogy azokban az országokban alakulnak ki, ahol alacsonyabb az átoltottság, hiszen a vírus ilyen helyeken szabadon fertőzhet és szaporodhat.

Update 2 | Hétfő estére befutott az AFP tényellenőrző anyaga is a témában, amelyben a hírügynökség munkatársa megkereste a Semmelweis Egyetem immunilógiával foglalkozó tankönyvének szerzőjét. Falus András biológus elmondta: az “elmúlt 45 évben több tankönyvet is írt az immunológiáról”, de “egyikben sem szerepelt az említett állítás”, hogy járvány alatt tilos oltani, és ez az állítás a tudomány jelen állása szerint nem igaz.”

Illusztráció: Fusion Medical Animation / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!