Az álhír egyik magyar verziója szerint Albert Bourlát otthonában tartóztatta le az FBI, és többrendbeli csalással vádolta meg. Az állítólagos vád szerint Bourla “szerepet játszott a vásárlók megtévesztésében a COVID-19 ‘vakcina’ hatékonyságával kapcsolatban“, a cég pedig “félrevezette a vásárlókat a vakcinák súlyos mellékhatásairól“. A Pfizert e szöveg szerint azzal is vádolják, hogy “lefizette a kormányokat és a mainstream médiát, hogy hallgasson“.

A hamis hír eredete

A Snopes szerint az állítás hamis, vagyis Albert Bourlát nem tartóztatták le. Az ezt állító cikk eredetileg a ConservativeBeaver.com nevű oldalon jelent meg, amely szájt rendszeresen közöl hasonló átveréseket. Korábban arról írtak például szintén alaptalanul, hogy Alec Baldwint gyerekpornográfia miatt tartóztatták le. (Update | Időközben készítettem egy önálló cikket a Conservative Beaver oldaláról és a Bourla-cikk utóéletéről.)

Cikkeik visszatérő eleme a “media blackout” kifejezés használata. Ezzel arra utalnak, hogy egy hír azért nem jelenik meg máshol, mert a sajtót letiltották az ügyről való tudósításról. A Snopes szerint azok az oldalak, amelyek ezzel a trükkel próbálják hírüket hitelesebbé tenni, majdnem mindig álhíreket terjesztenek.

Bourla aznap többször is megjelent a médiában

A Bourla-cikk külön érdekessége, mint ahogy arra a Snopes rámutat, hogy a letartóztatásáról szóló írás időzítése elég rosszul sikerült. A Pfizer vezére ugyanis aznap többször is megjelent a médiában a cég új gyógyszerével kapcsolatban.

Pfizer CEO on new pill data: I think it’s a great day for humanity

CNN’s John Berman speaks with Albert Bourla, CEO of Pfizer, as his company announced its experimental pill designed to fight coronavirus, reduced the risk of…

A Pfizer ugyanis éppen múlt pénteken jelentette be, hogy a koronavírus elleni, szájon át szedhető gyógyszere 89 százalékban csökkenti a kórházba kerülés vagy halálozás kockázatát az enyhe és közepes koronavírus fertőzéstől szenvedő betegek esetében.

Az MTI híradása szerint a kombinált kezelés a Paxlovid nevet kapja, és napi kétszer három tablettából fog állni. A Pfizer kérni fogja a szer sürgősségi engedélyezését az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságtól. A cég azzal számol, hogy 2021 végéig több mint 180 ezer, 2022 végére legalább 50 millió doboz gyógyszert gyárt.

Nyitókép: CNN

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!