Az alábbi, 2021 júniusában több mint 8 ezer ember által megosztott történetet a Facebookon küldtétek be:

“A Litvániából az Egyesült Államokba bevándorló zsidó Karnofsky család megszánt egy 7 éves fiút, és otthonukba fogadta. Eredetileg házi munkát kapott, hogy ételt kaphasson mert egy éhező gyerek volt. Ott maradt ebben a zsidó családi házban, ahol életében először kedvességgel és gyengédséggel kezelték. Amikor lefeküdt, Mrs. Karnovszkij énekelt neki egy orosz altatódalt, amit vele együtt énekelt. Később több orosz és zsidó dalt is megtanult énekelni és játszani. Idővel ezt a fiút a család, örökbe fogadta. Karnofsky pénzt adott neki, hogy megvegye az első hangszerét, ami a zsidó családokban elterjedt hangszer volt. Igazán csodálták zenei tehetségét.

Később, amikor profi zenész és zeneszerző lett, ezeket a zsidó dallamokat használta komponáláskor! Ez a fekete kisfiú felnőtt, és könyvet írt erről a zsidó családról, akik örökbefogadták őt 1907-ben. És büszkén beszélt Yiddishül. Ennek a családnak az emlékére és élete végéig Dávid csillagát hordozta, és azt mondta, hogy ebben a családban megtanulta ‘élni a való életet és elszántságot’. Ezt a kisfiút Louis Armstrongnak hívták.”

Sok minden stimmel, de…

A Snopes szerint a széles körben terjesztett történetnek vannak valós elemei, de – ahogy az a példatörténetekkel gyakran megesik – néhány helyen kiszínezték. A legendavadász oldal – egy New York-i Louis Armstrong múzeum bejegyzésére hivatkozva – az alábbiakkal pontosította a sztorit:

  • A zsidó Karnofsky-család valóban fontos szerepet játszott Louis Armstrong életében.
  • Az is igaz, hogy a zenész Dávid-csillagot hordott.
  • De Karnofskyék nem fogadták örökbe őt.
  • És valóban adtak neki pénzt az első hangszerére, de csak kölcsönbe, amit Armstrong vissza is fizetett nekik, miközben a családnak dolgozott.
  • (A magyar verzióban nem szerepel, de az eredeti, angol szövegre reflektálva arról is írnak ebben a posztban, hogy Armstrong beceneve, a Satchmo nem egy jiddis szóból származik.)

A Louis Armstrong: an extravagant life című könyv ezen felül arra is rámutat, hogy a kis Armstrong valóban részt vett a Karnofsky-család altatóénekléseiben. Mrs. Karnovszkij azonban nem neki, hanem a család kisbabájának énekelte ezeket a dalokat, és Armstrong ehhez a családi kórushoz csatlakozott néha. “Tizenegy éves koromban kezdtem rájönni, hogy ez a zsidó család tanított meg szívből énekelni” – emlékezett vissza Armstrong ezekre a pillanatokra.

Életre szóló tisztelet alakult ki benne

Ahogy az a Louis Armstrong: an extravagant life című könyvből kiderül: a kis Louis nem kapott sok pénzt Karnofskyéktől, mivel maguk is szegények voltak, de szeretett náluk dolgozni. Bevallása szerint sokat tanult tőlük arról, hogyan kell teljes életet élni, és elszántságuk is inspirálta. Jó tapasztalatai Karnofskyékkal kapcsolatban megalapozták a zsidó emberek iránti, életre szóló tiszteletét – idézi a Snopes a Louis Armstrong In His Own Words című könyvet.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!