Törzsolvasók emlékezhetnek azokra a nemrégiben sokak által osztott, Covid-oltásokkal kapcsolatos letartóztatási álhírekre, amelyek a Conservative Beaver nevű lapról indultak világhódító útra.

A kanadai gyökerű oldallal kapcsolatban akkor megírtam: a szájt tulajdonosi és szerkesztői gárdája nem ismert. Annyit azonban tudni, hogy ugyanaz a Google Adsense hirdetői klienskód fut rajta, mint amit egykor a hasonló álhírekről ismert TorontoToday.net használt. A Toronto Today tulajdonosa pedig – legalábbis a Mediabias információi szerint – egy Mark Slapinski nevű kanadai férfi volt.

Új fejlemény az ügyben, hogy a Pfizer – többek között rágalmazás vádjával – bíróság elé állítaná a Conservative Beaver szerzőjét, ezért aztán a szájttulajdonos adatainak kiadását kéri az oldalt hostoló cégtől. Ennek apropóján folytatott további kutatásokat a Lead Stories tényellenőrző oldal, amely már korábban is futott köröket az ügyben.

Új kutatásuk lényege röviden: nagy az esélye annak, hogy a Conservative Beaver is a Toronto Today egykori tulajdonosához kapcsolható. Ami már csak azért is érdekes, mert a magát torontói újságírónak nevező férfi saját közösségi oldalain erősen oltáspárti álláspontot képvisel. Sőt van egy további oldala is Toronto99.com címen, amit a szerző az “alternatív hírek megbízható forrásának” nevez. Hogy melyik álláspontot gondolja komolyan, és melyik csak a trollkodási felülete, vagy mindkettőt csak a hirdetési bevételekért csinálja, ne tőlem kérdezzétek.

A Lead Stories kutatása szerint elméletileg akár az is előfordulhat, hogy valaki visszaél a Toronto99 szerzőjének nevével, de ezt több okból sem tartják valószínűnek. Ez ellen szól egyrészt a közös tulajdonra utaló nyomok elrejtése, másrészt az is valószínűtlen, hogy valakinek hónapokon át ne tűnnének fel a Google Adsense által küldött levelek és pénzek, amelyek egy teljesen ismeretlen oldallal kapcsolatosak.

A Conservative Beaver szerkesztője egyébként – valószínűleg a Pfizer jogi fenyegetésével összefüggésben – november 23-án előbb megváltoztatta About oldalát (tevékenységét részben szatírának bélyegezve), majd a szájt el is tűnt a netről. A Lead Stories kereste az oldal feltételezett tulajdonosát, a férfi azonban blokkolta a kapcsolatfelvételt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!