nlc.hu, 2019. július 14.

“Egy oktatási egyesület és egy népszerű álhírvadász blog együttműködésével indul Magyarországon a fake news elleni harc.”

Házipatika.com, 2019. március 8.

Vajon miért kényelmesebb azt gondolni, hogy chemtraillel mérgeznek bennünket az égből, mint elfogadni a kondenzcsíkok létrejöttének nem túl bonyolult fizikáját? Szakértőket kérdeztünk.

BeSocial, 2018. szeptember 3.

“Az emberek ugyanis sokszor nem azért keringetik ezeket a cikkeket, mert igaznak hiszik, hanem mert szeretnék, ha igaz lenne. Érzelmileg érinti meg őket a sztori, és ilyenkor kikapcsol a kritikus gondolkodásuk – véli Marinov Iván.”

Hét Nap, 2018. május 10.

“Hogyan születnek az álhírek? Miért olyan könnyű elhinni őket? És főleg: miként ellenőrizhetjük egy-egy Facebook-os hír igazságtartalmát? Beszélgetés Marinov Iván újságíróval, az Urbanlegends.hu weboldal megálmodójával, szerzőjével.”

Várad, 2018/3..

“Szerencsére vannak, akik azzal is foglalkoznak, hogy eloszlassák a téveszméket, tisztázzák az interneten megjelenő és például a Facebookon rohamosan terjedő egyes hírek, tévhitek hátterét. (…) Az oldal ötletgazdáját és működtetőjét, Marinov Iván újságírót munkájáról, tapasztalatairól kérdeztük.”

NLCafe, 2018. április 12.

“Hobbiként indult, mára viszont már több tízezres közösség szerveződött Marinov Iván városi legendák felderítésére szakosodott weboldala köré. A legendavadásszal álhírekről, felhasználói tudatosságról és a valóságot torzító viselkedési mintákról beszélgettünk.”

365letszikra.hu, 2018. április 8.

“Ha nem akarod megvezetve érezni magad a neten terjedő rengeteg kamuhírtől, a kreatív gondolkodás mellett fontos számodra a kritikai gondolkodás fejlesztése is, akkor szélesítsd tovább a látóköröd az Urbanlegends.hu oldalának olvasásával.”

Szeretlekmagyarorszag.hu, 2016. február 7.

“Tudatlanság, haszonszerzés, vagy szimpla rosszindulat miatt terjednek inkább az álhírek? Az Urbanlegends.hu szerkesztőjével beszélgettünk.”

Guardian/Crossword blog, 2013. szeptember 9.

“Happily, the good people at the Hungarian urban-myth site urbanlegends.hu were more sedulous, and Marinov Iván has apparently found, in old microfilm archives, a name for our waiter – Antal Gyula – and a location – Café Emke. So it seems to be true.”

Nol.hu, 2013. július. 30.

“Magasabb evolúciós lépcsőfokra hágott a méltán népszerű urbanlegends.hu, a modern városi legendák gyűjtőhelye. A lap szerkesztője, Marinov Iván nemrég tudatta a honlap széles rajongótáborával, hogy átnyálazta az urbanlegends.hu több mint ezerelemű archívumát, és azokat a történeteket, amelyeket lehetett konkrét helyhez kötni, felvitte egy térképre.”

Népszabadság, 2011. július 27.

“Már kisfiúként édesapja ‘ki tudja, hogy igaz-e?’ sztorijait hallgatta. … a kis Iván gyanúját csak megerősítette, hogy apja ezeket, akár a népmeséket, mindig kicsit másképp mesélte. Hol hozzátett, hol elvett belőlük. Mindenki nevetett rajtuk, csak fia kötözködött: múltkor még nem így volt! Szerette az összefüggéseket, a történetek szereplőit egymáshoz kötni. Már akkor megfordult a fejében, milyen jó lenne kideríteni néhány történet eredetét.”

Népszabadság, 2009. november 2.

“Marinov Iván gyerekkora óta szereti onnan nézni a történeteket, hogy mi a célja vele a mesélőnek. Öt éves szisztematikus gyűjtőmunkája során építette fel a mára közel félezer történetből álló Urbanlegends.hu adatbázist. Úgy látja, hogy az összegyűjtött típustörténetek segítségével – behelyettesítésekkel, kis cserékkel – olyan legendák, átverések is megfejthetők, amelyek az oldalon egyébként nem találhatók meg.”

Readers Digest, 2009. augusztus

“Az Urbanlegends.hu weboldal összegyűjti a tudomány és a józan ész álláspontját az embereket érdeklő kérdésekről – az értékelés már az olvasó dolga. Az oldalt alapító Marinov Iván “Legendavadászat” címmel harmadmagával könyvet is írt a témáról”

Lifestyle, 2009. július 9.

„Az UL- azért indítottam, mert meguntam, hogy napról napról kaptam a kamuleveleket ismerősöktől, és folyton válaszolnom kellett rájuk, hogy „nem, ez nem igaz”, „nem, ez sem”, „felesleges továbbítgatni a leveleket ezerfelé, senkinek nem lesz belőle pénze, legfeljebb a szerverek halnak be egy idő után”. Létrehoztam hát ezt az oldalt, és innentől kezdve url-ekben válaszoltam.

Pesti Est, 2006. július 19.

“Ez egy nagyon-nagyon szuper könyv, mert olvasása közben számos alkalommal világosodhatunk meg olyan kérdésekben, amik évek vagy évtizedek óta birizgálják a képzeletünket, de eddig igazából sosem vettük a fáradságot, hogy utánajárjunk valóságtartalmuknak.”

Csáp Géza, 2006. július 11.

“Egy ősi, szörnyű bűnünket kell törlesztenünk: a blog indulása körüli kavarodásban elmulasztottunk megemlékezni az utóbbi idők egyik legremekebb magyar könyvéről, a maga nemében hiánypótló Legendavadászatról.”

Magyar Narancs, 2006. június 15.

“Ezúttal például három fiatal újságíró, mellesleg a témával behatóan foglalkozó urbanlegends.hu oldal működtetői döntöttek úgy, hogy szinte enciklopédikus alapossággal összefoglalják mindazt, amit az elménket terhelő felesleges ballasztról tudnunk érdemes.”

LD50, 2006. június 1.

“Mióta a világ világ, mindig létezett az informális hírcsatorna, és máig „üzemel” az agóra. A hajdani kocsmát, kispadot, vállalati büfét részben már felváltotta a blog, az sms, az e-mail. E fórumokon a száraz tényközlő híradásoknál nemegyszer jóval izgalmasabb és tanulságosabb életanyaghoz juthatnak hozzá a sztorizni szerető emberek, s a hallottakat később, ha sokszor nem is tudatoson, tényként mesélik el egymásnak.”

168 Óra, 2006. május 25.

“Legendák, szóbeszédek, tévhitek és átverések adják a városi folklórnak részint a legmakacsabb, részint a legszórakoztatóbb, illetve a leginkább hajmeresztő elemeit. (Az ’56-os totónyertes, a Köztársaság tér titkos kazamatái, a hírszerzésre használt bálna, a 15 millió magyar, a lerombolt Nagydobrony, a New York-i merénylet titkai, a földönkívüliek jelei, gabonakörök, kamu weblapok, többéletű médiakacsák stb.) Ezeknek eredt a nyomába néhány érzékeny kollégánk, és szembesítette a túlélő mendemondákkal a terület illetékes szakembereit, kutatóit. Így azt is megtudjuk tőlük: mit érdemes elhinni, s mit nem.”

Népszava, 2006. május 20.

“Amúgy képzeljék, hallottam a nagymamám szomszédjától, aki mindig jól értesült, neki aztán hihetnek, hogy megjelent egy könyv a városi legendákról, egy szellemes mű, amely egyszerre mos be tudományosnak mondott elméleteknek, mint például a Sapir-Whorf hipotézisnek a nyelvi relativitás elméletéről és Malvinkának, aki elhitte, hogy van a csóknak világnapja.”

Nők Lapja Café, 2006. május 19.

“Marinov Iván, Dezső András és Pál Attila könyve rendkívül szórakoztatóan, finom humorral, korrekt információkkal igyekszik leplet rántani mindennapi naívságainkról.”

Kossuth Rádió, 2006. május 12.

“Evolúciós lépések figyelhetők meg a legendákban, életre kelnek, kombinálódnak, feltűnnek, majd eltűnnek, hogy azután újra életre keljenek. Jobban figyelünk a pletykákra, mint a hírforrásokra. Ma már megbizható hírforrás nincs – főleg a tinik gondolják így. A stúdió vendége volt Pál Attila, a Legendavadászat egyik társszerzője és Szveterszky Zsuzsa kommunikációkutató, aki éppen most doktorál szociálpszichológiából.”

Doransky.hu, 2006. május 17.

“Azóta kiderült, hogy ez a könyv tényleg nagyon jó. Apránként előveszi a legnagyobb téveszméidet, a béka cigiztetéstől kezdve az AIDS terjedésén át az eszkimóknak 200 szavuk van a hóra című orbitális képzelgésig, majd leültet mozizni, mintha csak a National Geographicot olvasnád. Tanulságosan és viccesen.”

Népszabadság Online, Jövő 7, 2006. április 28.

“Az emberek az információk jelentős részét bizonytalan eredetű közlésekből szerzik, ezeket később tényként mesélik el. Ezeknek a legendáknak, átveréseknek, rémtörténeteknek járt utána Marinov Iván, Dezső András és Pál Attila, a HVG Kiadó és Discovery Channel gondozásában megjelent kötetben.”

Origo, 2006. április 22.

“A közelmúltban jelent meg a HVG Kiadó Legendavadászat c. könyve. A szerzők megannyi elterjedt és bizarr tévhitet, összeesküvés-elméletet, rémtörténetet és kamufigyelmeztetést gyűjtöttek össze ebben a könyvben, öt fő motívum köré csoportosítva. Az egyes legendák tartalma mögé nézve igyekeznek felfejteni keletkezésük körülményeit, és szakemberek, vagy épp az anekdoták főhőseinek segítségével felderíteni azoknak cáfolatát is.”

Hírbehozó, 2006. április 21.

“A kifacsart szórakoztató irodalom kifejezés végre elnyeri méltó jelentését. Merthogy azért ez mégiscsak egy érdekes könyv, és abból a fajtából való, amit biztosan végigolvas mindenki, aki a kezébe veszi. Távol áll tőlünk a szemérmes szentimentalizmus, de két Havas-könyv és három másik celebönéletrajz között végre valami nem totálisan ciki is kikerül a könyvesboltokba. Ha kiteszik.”

Origo.hu, 2006. április 19.

“Miért ajánljuk? “Mert a széles látókör mindenkinek jár” – idézhetnénk az ismert televíziós riportert, aki nem mellesleg szintén első osztályú legendagyáros.”

FigyelőNet, 2006. április 13.

“Tudtad, hogy a Microsoft szövegszerkesztőjébe évtizedek óta kódolva volt a szeptember 11-i merénylet? Bebizonyították, hogy évente minden ember nyolc pókot nyel le álmában. Ezekhez hasonló városi legendák nyomába ered egy most megjelent könyv.”

Origo, 2005. március 22.

“Az interneten terjedő átveréseket, a hihetetlenség határát súroló, de mégis terjedő legendákat leplezi le egy magyar nyelvű blog. Noha angol nyelvterületen nagy hagyománya van a hasonló igazságkereső oldalaknak, magyarul ez az első ilyen tematikájú webnapló.”