“Tudtad, hogy … Dániában minden földbirtokos köteles földjének 5 százalékát virággal bevetni, hogy a méheknek legyen elegendő élelmük?”

– olvasható abban a magyar nyelvű facebookos bejegyzésben, amelyet az elmúlt napokban több mint 3 ezren osztottak meg.

Mivel az állítás korábban Európa-szerte is terjedt, a 20 Minutes Fake Off nevű tényellenőrző szájtja már májusban utánajárt a sztorinak. Cikkükben megszólal a dán környezetvédelmi minisztérium is, amelynek képviselője elmondja:

  • ez nem egy követelmény, hanem egy pénzügyileg is támogatott lehetőség,
  • amely nem pusztán virágokról és méhekről szól,
  • és amelynek igénybevételére nemcsak Dániában van lehetőség, hanem uniószerte.

Az Európai Unió közvetlen zöld támogatásait az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra lehet kérni. Az ún. zöldítési támogatásban a gazdálkodók akkor részesülhetnek, ha eleget tesznek három környezetvédelmi követelménynek:

  • a növénytermesztés diverzifikálása, mert a termények változatossága ellenállóbbá teszi a talajt és az ökoszisztémákat;
  • állandó gyepterület fenntartása, mert ez támogatja a szénmegkötést és védi a természetet;
  • a biológiai sokféleséget támogató területek kialakítása a szántóföldek 5%-án, vagyis ökológiai jelentőségű területek fenntartása, amelyek kedveznek a biodiverzitásnak és vadon élő fajok élőhelyeiként szolgálnak.

Ökológiai jelentőségű területnek számít például “a parlag, a tájképi jellegzetességek, az erdősített területek, a lépcsőzetes területek, a sövényes területek/erdősávok vagy a nitrogénmegkötő növényekkel, mint például a talaj szervesanyag-tartalmának javítását segítő lóherével és lucernával beültetett területek. A sövények, fák, tavak, árkok, lépcsőzetes területek, kőfalak és egyéb tájképi jellegzetességek fontos élőhelyek a madarak és más fajok számára, és segítik a biológiai sokféleség, köztük a beporzó fajok védelmét.”

A dán minisztérium Fake Offnak küldött közlése szerint egyébként Dániában a virágos területek csak “viszonylag kis” részét teszik ki a parlagon hagyott, ökológiai jelentőségű területeknek. Ezen arány feltornázására a helyi mezőgazdasági ügynökség felvilágosító és inspiráló kampányt folytat.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!