Hallottatok már arról, hogy letartóztatták …

  • A Pfizer elnökét a vásárlók megtévesztése miatt?
  • Barack Obamát kémkedés vádjával?
  • A pápát emberkereskedelem és gyerekpornográfia miatt?
  • Soros Györgyöt az amerikai választás elcsalása miatt?
  • A Disney vezérét pedig gyerekek szexuális zaklatása miatt?

A fenti események közös vonása, hogy állítólag mindegyik esetben médiazárlatot rendeltek el, így a hagyományos sajtóból nem is értesülhetett senki ezekről a hírekről. De még inkább közös az, hogy valamennyi értesülés kitalált hír, ami eredetileg a kanadai Conservative Beaver oldalon jelent meg.

Elfogult hírek, propaganda, kitalált sztorik

A Conservative Beavert, amely nagyüzemben szállítja a letartóztatásos kamuhíreket mindazoknak, akik a szóban forgó közéleti személyeket szívesen látnák rács mögött, a Media Bias / Fact Check adatai szerint 2020 második felében alapították.

A médiaszereplőket értékelő szájt a Conservative Beavert szélsőségesen jobboldali beállítottságúnak, híreit pedig alacsony valóságtartalmúnak bélyegezte. Az elemzés szerint az oldal főként elfogult hírek, konteók, propagandaanyagok és kitalált hírek gyártásában utazik. Látható bevételeit a szájt tulajdonosa online reklámokból szerezheti, amihez a Google Adsense hirdetési rendszerét használja.

A Conservative Beaver tulajdonosi és szerkesztői gárdája nem ismert. A bemutatkozó oldalon kontaktként jelenleg mindössze egy általános e-mail található. A Lead Stories 2021 januárjában utánajárt annak, hogy az impresszum egy korábbi verziójában alapítóként megjelölt Zayden Thornton fotója valójában egy számítógép által generált kép. Azt is kinyomozták, hogy az oldalon ugyanaz a Google Adsense hirdetői klienskód fut, mint amit korábban a szintén kamuhíreiről ismert TorontoToday.net használt.

A ma már nem elérhető TorontoToday.net többek között ilyen álhírekkel ért el nagyobb tömegeket:

  • Putyin lánya meghalt a második Covid-oltása után.
  • A Netflix vezérét gyerekpornó birtoklása miatt vette őrizetbe az FBI.
  • A színész Chadwick Bosemant valójában megmérgezték.

Egy kamu letartóztatási hír utóélete

A BuzzSumo adatai alapján az itt is megénekelt, Albert Bourla letartóztatásáról beszámoló álhír kevesebb mint 10 nap alatt 47 ezer facebookos aktivitást, és több mint 14 500 megosztást produkált a Twitteren. Ez persze csak a Conservative Beaver cikkének eredménye. A hamis információ terjedéséhez hozzájárultak még az átvételek, a fordítások, a közösségi oldali posztok – és valószínűleg valamennyire a tényellenőrzések is.

Csekkolta a cikket többek között a Reuters, a Snopes, az AP, a FullFact, a PolitiFact, a Lead Stories, a Forbes és a USA Today is. Utóbbi oldal megkeresésére a Conservative Beaver szerzője is válaszolt, cikke frissítésében bemutatva a patinás lap érdeklődésére küldött válaszát: “A USA Today fake news, az emberek ellensége.”

Amúgy a Conservative Beaver hiteles forrásokkal alá nem támasztott anyagai a tényellenőröknek valószínűleg nagyságrendekkel több munkát adnak, mint amennyibe egy-egy kitalált cikk legyártása kerül. Példaként felhozható erre a Reuters anyaga, amelynek elkészítése során a hírügynökség tényellenőrzője megkereste a Pfizer sajtóosztályát, összegyűjtötte a Pfizer-vezér aznapi nyilvános szerepléseinek felvételeit, valamint dokumentálta a hír alternatív sajtóbeli és közösségi oldali terjedését.

Részlet a Reuters tényellenőrzéséből

Magyar körök

Ami az infó magyar nyelvű tálalását és terjedését illeti: idehaza a sztorival először ezen az oldalon találkoztam. A szájt szerzőinek mentségére legyen mondva, hogy egy-két nappal a publikálás után elismerték, hogy a hír nem valós, és elnézést kértek olvasóiktól.

Aztán néhány nappal később – valós “jó hírként” előadva – megjelent az értesülés a Szövetkezet TV november 9-ei epizódjában is. Azóta az ezzel kapcsolatos részt a videóból kivágták, és a címet átírták. Az eredeti bevezető azonban a Wayback Machine mentésében ma is megtekinthető.

A Crowdtangle adatelemző szolgáltatás szerint az Urbanlegends.hu múlt hétfői posztját oltásszkeptikus csoportokban is megosztották. Igaz, egy 129 ezer fős csoportból azóta már törölték is a bejegyzést, de néhány helyen most is elérhető. A reakciók egy része az volt, hogy az effajta, nyilvánvalóan kamu hírek csak lejáratják az oltások felvételét ellenzőket. Másik részük szerint pedig “kár”, “ami késik, nem múlik”, vagy egyszerűen csak :(

Update | A Pfizer november közepén megelégelte a vezetője letartóztatásáról beszámoló oldal tevékenységét, és úgy döntött: eljárást indít a szerző ellen. Ennek apropóján próbálta a Lead Stories kideríteni, ki állhat a szájt mögött.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!