A múlt héten a Cink.hu készített egy interjút a Közhelyszótár szerzőjével, Hernádi Miklóssal, aminek hatására én is rendeltem egy példányt a Bookline-on. A három elérhető kiadás – az eredeti 1976-os, illetve az 1985-ös és az 1995-ös bővített – közül végül a középsőt választottam, miután az elsőt már lapozgattam gyerekkoromban, az 1995-ös pedig indokolatlanul drágább volt a többinél.

És ha már megrendeltem, íme néhány olyan közhely belőle, amely megjelent vagy megjelenhetett volna korábban ezen az oldalon is (dőlt betűkkel a kapcsolódó tartalmak).

alkohol Szabad-e sörre bort, vagy borra sört inni? Melyiket szabad a kettő közül? – hálás, természettudományos érvekkel fűszerezhető téma. Lásd még: Borra sör – elgyötör

állatkert Egy kisfiú bedugott egy darab kenyeret a tigrisketrecbe, a tigris berántotta és széttépte. Ugyanez elefánttal (széttaposta), vízilóval (lenyelte) stb. Lásd még: Embernyelő vízilovak az állatkertben

Attila Egy hitvány orrvérzés ölte meg. Lásd még: Attila halála

automaták A legtöbb automata mögött ott áll egy ember, aki kiadja a szendvicset vagy italt, ami beszorult a gépbe. Nem volna egyszerűbb ugyanez – automata nélkül?

bróm Laktanyákban és nyári építőtáborokban keverik a reggeli tejeskávéba. Lásd még: Kevertek-e brómot a katonák kávéjába, teájába?

erényöv Az egyetlen megoldás! Kár, hogy kiment a divatból. Lásd még: Az erényöv nem középkori találmány

eszkimó A vendégeknek a feleségüket is odaadják. Elbújhatunk mellettük vendégszeretetben. Lásd még: Do Eskimo men lend their wives to strangers? 

fogamzásgátló Amikor kevés a gyerek, direkt hatástalan tablettákat árusítanak.

halál Föltámasztható-e halála után néhány perccel az ember? Tovább nő-e a halál után is a köröm és a haj? – hálás vitatémák. Lásd még: Tovább nő-e a haj a halál után? 

három Hej, amikor még három tenger mosta partjainkat! (Kötelező folytatás: Melyik is volt az a három?) Lásd még: Magyarország partjait nem mosta három tenger

Lucrezia Borgia Minden vendégét megmérgezte. Lásd még: Mennyire volt romlott méregkeverő Lucrezia Borgia?

magyar ember Mi még nyereg alatt puhítottuk a húst, amikor ők már katedrálisokat építettek, mégis mennyi tehetséget adtunk a világnak. Lásd még: Az ősmagyarok a nyereg alatt puhították a húst? 

megérdemel Minden országnak olyan uralkodója van, amilyet megérdemel. (A mondás tetszés szerint ferdíthető). Lásd még: Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

Napóleon Apró ember volt – azoknak mindig nagyzási mániájuk van. Lásd még: Alacsony volt-e Napóleon?

répa Ettől tudnak jobban fütyülni a kicsinyek.

zsidók Azt beszélik, Hitlernek zsidó volt az egyik nagyanyja, ezért utálta annyira a zsidókat. Lásd még: Valóban zsidó származású volt Hitler?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!