Felettébb valószínűtlen, hogy az új típusú koronavírus egy kínai laboratóriumból származik – idézi az MTI az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínában vizsgálódó szakértői csoportjának vezetőjét.

WHO says theory that Covid spread from lab ‘extremely unlikely’

The head of the World Health Organization-led team looking into how Covid-19 originated said on Tuesday that its investigation had uncovered new information …

Ahogyan arról a Magyar Hang beszámol: ha a vírus egy laboratóriumból jutott volna ki, feltételezni kellene, hogy emberi kéz alkotta, ezt azonban több kutatás is cáfolta.

Időre van szükség az eredet pontos meghatározásához

Peter Ben Embarek szerint a vírus természetes hordozói egyes denevérfajok lehetnek, de a kórokozó valószínűleg egy közvetítő fajon keresztül terjedt át az emberre. Ennek meghatározásához további célzott vizsgálatokra lenne szükség.

Az élelmiszerbiztonsági szakember ugyanakkor aláhúzta, hogy a vírus akár utazókkal vagy fagyasztott élelmiszeripari termékekkel is eljuthatott Vuhanba más térségekből.

A WHO egy másik szakértője, Dominic Dwyer szerint nagy valószínűséggel csak évek múlva tudják majd teljes mértékben feltárni a járvány eredetét. A Telex ezzel kapcsolatban rámutat: a SARS esetében például tíz évbe telt a bizonyítás, míg az 1970-es években azonosított eboláról még mindig nem tudni, honnan származik.

A WHO szakértői január 14-én érkeztek a járvány első ismert gócaként elhíresült Vuhanba. A vizsgálat érzékeny politikai kérdésnek számít a kínai vezetés számára. Az AP hírügynökség tájékoztatása szerint Peking korlátozta a kutatási lehetőségeket.

A szökött vírus elmélete

A laborból elszabadult vírus narratívája gyakorlatilag a járvány első pillanataitól jelen van a vírussal kapcsolatos konteós gondolkodásban. Az elmélet józanabb verziói véletlen (és aztán eltussolt) balesetről tudósítanak, a vadabb változatokban azonban a “biofegyver” laboratóriumi kifejlesztésének célja a népesség ellenőrzése.

A Telex felhívja a figyelmet arra is, hogy február elején a magyar netet is körbejárta egy kutató statisztikai alapú “bizonyítása” a laborból szökött vírus elméletére. A lapnak nyilatkozó kutatók szerint azonban több súlyos probléma is volt a szóban forgó állítással.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!