A napokban többen beküldtétek “Roberto Petrelli olasz orvos” magyar feliratos videóját, amelyben a férfi arról beszél, hogy a COVID-19 jelentése valójában “mesterséges intelligenciával történő oltás azonosításának igazolása”. A videó a konteók minden jellegzetességét magán hordozza. Egy fehér köpenyes férfi beszél egy egész világot behálózó összeesküvésről, amelynek híre a médiában soha nem fog megjelenni, ezért videója jegyzetelésére és megosztására buzdít mindenkit.

Arra egyébként, hogy egy magára valamit is adó lap nem fog foglalkozni a videóban elhangzó sületlenségekkel, legalábbis anélkül, hogy állításait helyrerakná, valóban jó esély van. Sajnálatos módon azonban ez a konteóra fogékonyak számára nem annak lesz a bizonyítéka, hogy ezek az állítások alaptalanok. Inkább az alapkonteó egyfajta hitelesítőjeként fog szolgálni – további embereket rávéve arra, hogy masszívan osszák az újabb és újabb helyekre feltett felvételt.

Amikor egyébként Roberto Petrelli nevére először rákerestem a Google-ben, nem sok mindent kaptam, ráadásul a releváns találatok nagy része magyar nyelvű tartalom volt. Miután azonban képkeresőkben a videó egy screenshotját próbáltam azonosítani, kiderült: a férfi a világ magyar nyelvterületen túli részében Roberto Petrella néven ismert. Petrella lelkes oltástagadó, aki az elmúlt években a HPV oltással szemben fejtette ki ellenérzéseit, és emiatt szakmájával is szembekerült. Mostanában pedig a koronavírussal kapcsolatos felfokozott érdeklődést lovagolja meg oltásellenes állításai terjesztése érdekében.

Petrella kinyilatkoztatásaival a Bufale.net olasz tényellenőrző oldal több alkalommal is foglalkozott már. Mostani videójáról beszámolva azt írja: a férfi által felolvasott “dokumentum” forrása egy neten terjedő, megalapozatlan összeesküvés-elmélet a világ szándékos elnéptelenítéséről, amit ráadásul a Facta News tényellenőrzői már májusban megcáfoltak.

Petrella új videója valószínűleg más nyelveken is gőzerővel terjed. Legalábbis erre utal, hogy állításait cáfolta már az elmúlt napokban a görög Ellinika Hoaxes, a chilei Fast Check, az argentin Chequeado és a lengyel Fakenews is. Egy általatok beküldött, magyar feliratos videót pedig – az Általános Szerződési Feltételek megsértésére hivatkozva – időközben már a YouTube is törölt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!