1. állítás: A vuhani koronavírus elleni vakcinát már 2015-ben szabadalmaztatták

Rövid válasz: Nem igaz. A vuhani koronavírus (2019-nCoV) ellen még most – 2020 januárjában – sincs oltás, de a kísérletek, tesztek már folynak. / Forrás: PolitiFact és BuzzFeed és Snopes

Az elmélet: A szabadalom állítólag a Pirbright Institute tulajdonában van 2015 óta, ami azt bizonyítja, hogy egyesek jó előre készültek már a járványra.

Háttér: A Pirbright szóban forgó szabadalma nem a mostani, vuhani koronavírussal kapcsolatos, hanem a koronavírus egy másik formájával. A koronavírus kifejezés vírusok egész családját jelöli, amelynek tagjai mind egyéni jellemzőkkel bírnak. Ezen az oldalon összegyűjtötték, mely formái okozhatnak emberi megbetegedéseket.

2. állítás: A koronavírust Bill Gates szabadította az emberiségre

Rövid válasz: Nincs alapja. Az állítást ismert online konteógyárak és oltástagadók terjesztik. / Forrás: BuzzFeed és PolitiFact

Az elmélet: az ezzel kapcsolatos írások szerint “nem lehet véletlen”, hogy …

– Gates emberei egy tavaly októberi csúcstalálkozón világjárványt szimuláltak koronavírussal,
– az egykori Microsoft-alapító alapítványa koronavírussal kapcsolatos kutatásokat szabadalmaztató intézményeket támogat 2015 óta,
– nem mellesleg az ő kezében van az a biotech cég, amely a napokban kezdi meg az oltóanyag kifejlesztését,
– a Netflix is mostanában kezdte el új sorozatát a világjárványokról,
– a járvány kínai újévre való időzítéséről nem is beszélve…

Az elmélet egyes verziói szerint Gates-ék motivációja nemcsak a haszonszerzés, hanem az újraválasztására készülő Donald Trump ellehetetlenítése egy egészségügyi káosz kirobbantásával.

Háttér: 2019 októberében valóban tartottak egy rendezvényt, ahol egy világjárványt szimuláltak. Az is igaz, hogy Bill és Melinda Gates alapítványa korábban adott pénzt a Pirbright Institute-nak – mint sok más, járványokkal és vírusokkal foglalkozó szervezetnek. A Pirbright fent már említett szabadalmának azonban nincs köze a mostani, vuhani koronavírushoz, ráadásul még csak nem is erre a kutatásukra kapták a pénzt Gates-éktől. E két dolog – Gates-ék konferenciája a világjárványokról és a Gates-ék által támogatott szervezet – mellé jött még az elméletbe néhány további, nonszensz állítás is – mint például a most induló Netflix-sorozat, vagy a járvány gyors terjesztésében szerepet játszó kínai újév.

3. állítás: A koronavírus egy laboratóriumban készült biofegyver a népesség ellenőrzésére

Rövid válasz: Az állítás alaptalan. Terjesztői összemosnak különféle vírusokat. / Forrás: PolitiFact és FactCheck és Lead Stories

Az elmélet: Egyes verziók szerint a “biofegyver” laboratóriumi kifejlesztésének célja a népesség ellenőrzése. Olyan szóbeszéd is terjed, miszerint az ezen összeesküvést leleplező oldalakat folyamatos kibertámadások érik igazmondásukért. Az állítás egy harmadik verziójában egy 2015-ös The Scientist cikkre mutogatnak, amelynek szerzője koronavírusok laboratóriumi előállításával kapcsolatos vitákról ír.

Háttér: A vírus eredetével kapcsolatban még vizsgálódnak, de az amerikai járványügyi központ (CDC ) január közepi ismeretei szerint a járvány egy vuhani állatpiacról indult el. A 2015-ös cikkben említett kísérletnek pedig a Lead Stories szerint szintén semmi köze a mostani járványhoz. A tényellenőrző oldal megpróbálta elérni, hogy az ötéves cikkben elhelyezzenek egy utalást erre vonatkozólag, de a The Scientist szerkesztői e kérésnek nem tettek eleget.

4. állítás: A koronavírust Kína Kanadából lopta

Rövid válasz: Bizonyíték nélküli konteó. Kiagyalói egymáshoz nem kapcsolható, valós eseményeket kötnek össze. / Forrás: PolitiFact

Az elmélet: A mostani járvány annak köszönhető, hogy tudósnak álcázott kínai ügynökök férkőztek be egy winnipegi laboratóriumba, amelyben korábban a MERS koronavírust tanulmányozták. Az innen kicsempészett vírusminta végül egy vuhani laboratóriumban kötött ki, ahonnan aztán valahogy kiszivárgott a városba.

Háttér: A hatóságok tovább kutatják a vuhani járvány kitörésének pontos okát, de nincs arra vonatkozó jel, hogy a vírust biológiai fegyverként fejlesztették volna ki. A konspirációs elmélet alapja egy valós eset: 2019-ben a winnipegi National Microbiology Lab egy Xiangguo Qiu nevű kutatóját (plusz a férjét és kínai tanítványait) vizsgálat alá vetették, miután kiderült: Xiangguo Qiu több alkalommal is járt Kínában, közte egy veszélyes vírusokkal foglalkozó vuhani laborban. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a kutató koronavírus mintákat adott volna Kínának, hogy aztán abból biológiai fegyvert gyártsanak. Ahogy arra sem, hogy a vírus a vuhani laborból szabadult ki. Nem utolsósorban: a kanadai laborban vizsgált koronavírus – mint az magából a konteóból is kiderül – egy MERS volt, nem pedig a mostani járványt okozó változat. A winnipegi esetről anno beszámoló CBC-riporter egy Twitter-láncban mesél nyomozása konteóba torkolló utóéletéről.

5. állítás: Az alábbi kép a néhány nap alatt felhúzott vuhani kórházat ábrázolja

Rövid válasz: Nem igaz. Ez egy kínai apartmanház. / Forrás: BuzzFeed

A fotó és a szöveg:

Kamu kép a vuhani konténerkórházról

Háttér: A járvány terjedésére reagálva a kínai kormány egy 1000-1500 ágyas kórház felépítését jelentette be, amit a tervek szerint február elejére fel is húznak. A bejelentés után érkezett is néhány kép és videó az építési területen hangyamód dolgozó munkásokról és gépekről. Január végén aztán – többek között a kínai állami média terjesztésében – elterjedt egy másik fotó is, amely állítólag már a kész kórházat ábrázolja. A fotón azonban valójában egy több mint ezer kilométerre lévő moduláris apartmanház látható.

6. állítás: Az alábbi videó a vuhani járvány gócpontjaként megnevezett piacon készült

Rövid válasz: Nem igaz. A felvételen egy indonéz piac látható. / Forrás: AFP

Egy pillanatkép a videóból:

Kamu kép a vuhani piacról.

Háttér: A közel ötperces felvételen denevérek, patkányok, kígyók és más állatok láthatók egy piac kínálatában. A videó valójában – ahogyan az például az InVid videocsekkoló alkalmazás használatával is kiderül – az indonéziai Észak-Celebeszen készült.

7. állítás: A betegségnek már Magyarországon is vannak halálos áldozatai

Rövid válasz: Nem igaz. Álhíres oldalak terjesztik ezt.

Az álhír: Hivatalosan is bejelentette a Nemzeti Népegészségügyi Minisztérium, hogy “ma hajnalban hét koronavírussal fertőzött kínai állampolgárt és három magyar állampolgárt szállítottak kórházba és helyeztek azonnal karanténba Budapesten. A 10 súlyosan fertőzött személyből hárman egy órán belül az életüket vesztették.”

Háttér: Nem kellett sokat várni arra, hogy a járvány témája kitalált híreket közlő oldalakon is megjelenjen. Egy Tv2 nevére hajazó oldal mindjárt merészet húzott, és azonnal halálos áldozatokkal szállt be a rémisztgetésbe. Cikkük alján most is ott figyel a szokásos, megosztásra buzdító felhívás: “Aki teheti legyen kedves egy megosztással figyelmeztesse ismerőseit arra, hogy viseljenek maszkot…” Természetesen nem érdemes megosztani a kitalált információt, mert ezzel csak további olvasókhoz, és ezáltal hirdetési bevételekhez juttatjuk a szájt üzemeltetőit. Ezen kívül mindenki biztos lehet benne, hogy ha ilyesmi történik, arról nem egy ilyen kamuoldal fog egyedüliként beszámolni, hanem minden hírportálon vezető hír lesz. A 2020. január 28-ai hivatalos állapot szerint Magyarországon nem volt koronavírusos beteg. Mivel azonban a kórokozó behurcolása elképzelhető, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ az esetleges betegek elkülönítésére a Szent László kórházat jelölte ki.

8. állítás: Egy kutató videóban mutatja be a “normál vér” és egy koronavírussal fertőzött páciens vére közötti különbséget

Rövid válasz: A jelenet kitaláció. A felvétel azóta nem érhető el az eredeti helyén. / Forrás: Daily Dot

Képek a videóból:

koronavírusos vér

Háttér: Egy orvosnak öltözött TikTok felhasználó állítólag több koronavírussal kapcsolatos videóit is közzétett profilján, az egyiken például normál vért hasonlít össze egy fertőzött beteg vérével – az eredmény a fenti képen látható. A Daily Dot cikke szerint a videók azóta nem elérhetők az eredeti helyen. Nem lehet tudni, hogy a felhasználó törölte-e a felháborodás hatására, vagy a szolgáltató szedte le. Más profil alatt azonban még most is megtekinthető a felvétel, ezt a Daily Dot cikke meg is jeleníti. A TikTok közösségi oldal egyébként épp a közelmúltban vezetett be új szabályokat a felületén történő megtévesztésre vonatkozóan, de a Media Matters cikke szerint ennek ellenére is erősen terjednek rajta az új vírussal kapcsolatos hamis információk.

9. állítás: Bill Gates korábban elismerte, hogy célja a Föld elnéptelenítése

Rövid válasz: Nem ismerte be. Gates a gyerekhalandóság visszaszorítása és a szegénység kapcsolatáról beszélt.

Az elmélet: Nem lenne meglepő, ha Bill Gates állna a mostani vírus mögött, mert egy korábbi előadásában már elszólta magát arról, hogy célja a népessség csökkentése.

Háttér: A kommentek között jött elő egy Bill Gates korábbi előadásából kivágott részlet, amit most annak a konteónak az erősítésére használnak, miszerint Gatesnek igenis köze lehet a mostani vírushoz. Ezen a felvételen a Microsoft egykori alapítója arról beszél, hogy “ha nagyon jó munkát végzünk az új oltások, az egészség és a reprodukciós szolgáltatások terén”, akkor a népességnövekedés visszaszorítható. Gatesnek ezt a kiragadott kijelentését sokan úgy értelmezték, hogy ezzel elismerte: az oltások célja a Föld elnéptelenítése. Ez azonban korántsem azt jelenti, hogy Gates az oltásokra egyfajta népességcsökkentő halálos fegyverként tekint, hanem csupán az adott előadásrészletben nem fejti ki az általa gondolt hatást – és támadói ezt próbálják kiforgatni. Elmélete alapja, hogy a legszegényebb országokban azért vállalnak sok gyereket, mert magas a gyerekhalandóság. A szülők ugyanis a sok gyerekkel azt akarják biztosítani, hogy az esetleges halálozások után is maradjanak gyerekeik, akik felnőve dolgoznak majd a földeken. Gates szerint ha – többek között az oltásoknak is köszönhetően – a gyerekhalandóság visszaszorul, ezekben a legszegényebb országokban a gyerekvállalás is visszaszorul, ami egyben elősegítheti az extrém szegénységből való kilábalást is. A témával részletesen foglalkozott az azóta elhunyt Hans Rosling is, többek között ebben az előadásában. És bár egyesek megkérdőjelezik Gates elméletét arról, hogy a gyerekhalandóság visszaszorítása valóban csökkentheti a népességnövekedést, még ha nincs is igaza ebben, idézett kijelentése akkor sem bizonyíték egy népességirtó “ördögi tervre”.

10. állítás: Egy neves víruskutató szerint sósvizes öblögetéssel megelőzhetjük a megbetegedést

Rövid válasz: Nem igaz. Nincs rá bizonyíték. / Forrás: AFP

Az állítás: A neves víruskutató, Zhong Nanshan szerint létezik egy egyszerű módszer a vírus megelőzésére – mégpedig a sósvizes öblögetés.

Háttér: A szóba hozott Zhong Nanshan orvosi csoportja szerint az állítás orvosilag megalapozatlan, sósvizes öblögetéssel nem lehet megelőzni a betegséget. Az AFP tényellenőrzői az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselőit is megkérdezték, akik szerint szintén nincs bizonyíték az egyszerű megoldásként hirdetett módszer hatásosságára. A szervezet megelőzési tanácsaiban – ami természetesen nem a kór biztos elkerülését jelenti, hanem csupán a fertőződés esélyét csökkenti – a következőket ajánlja:

– gyakori kézmosás, lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal,
– tüsszentés és köhögés esetén zsebkendő használat, ami után ismét alapos kézmosás szükséges,
– lázas beteggekkel való kontaktus kerülése,
– lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információ adás,
– élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent,
– nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése.

11. állítás: Az alábbi fotó Vuhanban készült

Rövid válasz: Nem. Egy 2014-es, németországi művészeti projektről van szó. / Forrás: AFP

A fotó:

Háttér: A felvétel 2014-es, és a katzbachi koncentrációs tábor 528 áldozatának emlékére tartott művészeti projekt pillanatait ábrázolja. A fotót ezen a frankfurti téren készítették.

12. állítás: A világsajtót bejárt “szivárogtató” videóban egy helyi nővér nyilatkozik

Rövid válasz: Nem bizonyított. A nő öltözéke és a mondanivalója alapján valószínűtlen. / Forrás: BBC

Részlet a videóból és annak tartalma: A videóban egy védőfelszerelést viselő nővér arról beszél, hogy igazából már 90 ezerre tehető a vuhani megbetegedettek száma. Véleménye szerint elkülönítés nélkül minden egyes fertőzött további 14 embernek adja át a vírust, és arra inti az embereket, hogy ne menjenek el otthonról.

Háttér: A BBC cikke szerint a videóban nővérként bemutatott nő öltözéke nem azonos azzal a ruházattal, amit a felvétel állítólagos helyszínén, Hubei tartományban dolgozó nővérek vagy orvosok viselnek. Bár nehéz száz százalékos biztonsággal ítéletet mondani egy lezárt területről származó videóról, a BBC szerint a nő több olyan állítást is mond a felvételen (például a vírus terjedésével kapcsolatban), ami valószínűtlenné teszi, hogy nővér vagy az egészségügyi személyzet más tagja lenne. Nem utolsósorban – legalábbis a BBC szerint – a feliratozás ellenére ő maga sem állítja, hogy nővér lenne. Nagyobb az esélye annak, hogy a megszólaló egy sima hubei lakos, aki saját véleményét osztja meg. Ez persze nem jelenti, hogy minden esetben készpénznek kellene venni a hivatalos kínai tájékoztatást a fertőzöttek vagy a halálos áldozatok számáról. Az átláthatóság és a tájékoztatás hiányossága nagymértékben hozzájárul a találgatások és rémhírek terjedéséhez.

13. állítás: Videók mutatják, hogyan esnek össze nyílt utcán a koronavírus áldozatai

Rövid válasz: Pillanatnyilag meghatározhatatlan. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem, de a betegségre amúgy nem jellemző a hirtelen elájulás. / Forrás: Snopes

Egy videó:

Háttér: Bár a Snopes szerint nagyon úgy tűnik, hogy a felvételeken látható jelenetek az elmúlt napokban történtek Kína különböző városaiban, ez azonban önmagában nem jelenti, hogy a rajtuk látható emberek az újfajta koronavírustól ájultak el az utcán. Sőt a fenti, szintén koronavírushoz kapcsolt videó akár egy közlekedési baleset is lehetett. A tényellenőrző oldal az Egészségügyi Világszervezetet is megkérdezte, akik ugyan a szóban forgó, konkrét felvételt nem minősítették, azt azonban elmondták: az újfajta koronavírusra nem jellemző a hirtelen összeesés. További részletek itt.

Illusztráció: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!