Nem Marx tanai támadtak újra

Az év elején a gazdasági válsággal kapcsolatos legendák, téveszmék terjedésének lehettünk szemtanúi. Az új évvel minket is elérő pénzügyi nehézségek olyanokat is önjelölt gazdasági elméleti közgazdásszá tettek, akik korábban a sportoldalnál beljebb nem lapoztak újságba. Példázatok, összehasonlítások, újrafelhasznált idézetek röpködtek; utóbbiak közül az egyik legnépszerűbb egy Marxnak tulajdonított idézet volt, amely a német filozófus-közgazdászt Nostradamus köntösébe öltöztette. “A tőkések a munkásosztályt egyre több és több drága áru, épület, és technika megvásárlására fogják buzdítani. Ezzel együtt arra ösztönözve őket, hogy egyre több drága hitelt vegyenek fel mindaddig, amíg a hitelek visszafizethetetlenekké válnak. A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyek emiatt államosítva lesznek, és mindez végeredményben a kommunizmus születéséhez vezet” – szólt Karl Marx 1867-ben, állítólag. Az idézet azonban nem tőle származik.

Nincsenek izraeli katonák Táborfalván

Egy márciusban országszerte elterjedt levél szerzője azt állította, a táborfalvai laktanyába izraeli katonák jönnek. “A hírek szerint repülővel érkeznek csoportokban, sokan családostól, leginkább Ferihegyre. … Megkezdték a laktanya új kerítésrendszerének az építését, az erődítéseket, őrtornyokat megerősítik, modernizálják. A táborfalvai hadianyaggyár elkerülte a felszámolást, sőt ez is fokozatosan a beérkező izraeli erők felügyelete alá kerül” – írták. A levél kapcsán az Index tudósítója a Táborfalvára utazott, ahol beszéltek a polgármesterrel és körbenéztek a katonai objektumokban. Szúrópróbaszerűen kinyittattak párat, illetve bejárták a területet, izraeli katonákat azonban sehol nem találtak.

Mobillegendák

Márciusban a HVG levadászta az akkoriban neten terjedő, mobilokkal kapcsolatos tévhiteket, legendákat. Nem igaz, hogy telefont osztogatnak ingyen, az sem, hogy nem lehet bizonyos külföldi hívásokat megszakítani, miként az sem, hogy egykönnyen vírusos lesz a mobil. Az e-mailekben terjedő rémhírek ugyanakkor hasznos tudnivalókra is ráirányíthatják az előfizetők figyelmét – írta a cikk szerzője.

A PIN-kód megfordítása nem riasztja a rendőrséget

Ugyanebben a hónapban érte el Magyarországot egy tengerentúlon több éve terjedő körlevél, melyben arról írtak, hogy ha egy rabló arra kényszerítene minket, hogy ATM-ből pénzt vegyünk ki, PIN-kódunk fordított bepötyögésével értesíthetjük a rendőrséget. A levél, mely 2006 óta terjed az interneten, szimpla átverés, nincs, és nem is lenne értelme egy ilyen cselnek.

Hamis volt a hamis Beyonce-felvétel

Howard Stern áprilisban egy olyan felvételt játszott le műsorában, amin állítólag Beyoncé igazi, számára korántsem hízelgő hangja hallható. Az énekesnő tagadott, aztán a tettes is hamar meglett: a hamisított felvételt készítő férfi állítólag azt akarta bizonyítani, milyen könnyű elváltoztatni egy felvételt.

Emberrablással rémisztgettek Győrben

Egy ismert klisékre építkező emberrablós történet borzolta a Győr-környékiek idegeit tavasszal. A körlevélben terjedő történet szerint “Győrben egy nagy fekete autóból 4 jól szituált fiatalember szólít le fiatal (14-18 év közötti) fiúkat és lányokat. Amikor a leszólított gyerek elmondja, hogy merre van, amit keresnek, úgy tesznek, mintha nem hallanák, és közelebb hívják az illetőt. Miután ő gyanútlanul közelebb megy, megpróbálják az autóba tuszkolni, és ha ez sikerül, a gyereket innentől kezdve senki nem látja többet.” A levél szerint a rablásokról – melyek mögött az ukrán maffia áll – a rendőrség is tud, de semmit nem tesz. Az e-mail kapcsán felkerestem az ORFK-t, ahol elmondták: a rendőrség nem tud ilyen esetekről, még csak hasonló bejelentés sem érkezett hozzájuk.

Idén sem jelent meg az amerikai Loch Ness-i szörny

Egy YouTube-ra május végén felrakott videó felélesztette a vitát, van-e vízi szörny az amerikai Champlain tóban. A nem túl jó minőségű videó a kriptozoológusok közössége szerint az egyik legmeggyőzőbb felvétel azóta, hogy 1977-ben egy Sandra Mansi nevű nő lefényképezett a tavon valamit, amit sokan vízi szörnyként azonosítottak. Szkeptikusok szerint azonban ez a mostani videó sem bizonyít semmit, szerintük a vízen „sikló” állat valószínűleg egy szarvas vagy egy jávorszarvas, de mindenképpen egy emlős lehetett. Ráadásul a felvétel épp akkor ért véget, amikor az állat elérte a partot. Két másik vízi szörnyes felvétel is aratott idén: az egyik egy harminc méteres, borneói óriáskígyóval rémisztgetett, a másik pedig azt állította: a Google leleplezte a Loch Ness-i szörnyet.

Nincs bérijesztgetés

Az egykori legendavadász-társ és (mostani) kolléga, Dezső Andris a nyár elején ismét a másik oldalról adott hírt magáról, de ezúttal nem egy öncélú médiahackkel, hanem egy internetes fiktív karakter felépítésével. Egy Horalky nevű szlovák csoki magyarországi reklámarcát találta ki az interneten. Bár több ötletet és karaktert is kidolgozott, a szlovákok végül a luxustúra-vezető Horálki János figuráját fogadták el.  János, akit a sajtómegjelenésekben egy amatőr színész alakított, “már a gyerekkorában is gyűlölte a betondzsungelt, ahol született és arra vágyott, hogy minél több időt töltsön a természetben”. A kissé szánalmas, ugyanakkor szerethető, vicces karakter szolgáltatásai sokrétűek voltak: cipelte a csomagokat, friss viccekkel, erdei történetekkel szórakoztatta a kirándulókat, fotókat, videókat készített, “akár művészieket is”, este tábortüzet rakott, énekelt, láb- és hátmasszírozást vállalt, extraként pedig bérijesztgetést és medvetámadásra felkészítést. Ezen kívül vérnovellát is írt. A meseszerű történetre először a Subba ugrott rá, aztán jött a Bors, majd sorrendben a Danubius Rádió, a Blikk és a Homár és persze rengeteg blog és fórum. Az első tévés megjelenés a TV2 Mokkája volt, s Jánost később az Elle magazin is felkarolta és korunk hősévé tette.

Ijesztegetés demo

Demonstrációs felvétel ijesztegetés extra szolgáltatásomról, ami luxustúra vezetésem repertoárjának része. Látogass el a honlapomra: horalkitura.fw.hu

A „csodálatos együttállás” 2009-ben sem történt meg

A nyár elején ismét felbukkant a neten az a már többször cáfolt, ám minden évben újra előszedett levél, mely szerint “bárhol vagy 2009 augusztus 27-én éjfélkor, 0 óra 30-kor pillants fel az égre. Két holdat fogsz látni. A Mars fog a legszebben fényleni, és olyan lesz mint a telehold.” A levélben leírtakkal szemben a Mars sem 2009. augusztus 27-én, sem máskor nem látható akkorának, mint a telehold. A méretkülönbség a legnagyobb marsközelségek napján is a Hold javára dől el. A körlevél egyébként 2003-ben indult el, amikor is a bolygó – augusztus 27-én – mindössze 55,8 millió km-re volt a Földtől. Ha ezen a napon egy 75x-ös nagyítású távcsővel figyeltük volna a Marsot, akkor a távcsövön keresztül valóban akkorának lehetett látni a Marsot, mint szabad szemmel a teleholdat.

Castro fiát csőbe húzták

Júniusban Castro fiáról írt leleplező cikket a BBC, azt követően, hogy egy Amerikában élő emigráns azt állította, hogy – magát egy 27 éves, kolumbiai sportújságírónőnek kiadva – szoros internetes kapcsolatba került a kubai ex-vezér fiával. A kapcsolat 8 hónapon át tartott, melynek során a kis Castro több dolgot is megosztott mindennapi életéből, államtitkok azonban nem szivárogtak ki – írta a BBC.

Celebek halála

Michael Jackson június végi halála óta minden napra jut egy celebhalál. A recept – az esetek többségében – a következő: valaki létrehoz valamelyik civil újságírói oldalon egy kamuhírt, beereszti a twitterre, ahol aztán az néhány perc alatt végigsöpör. Pár bulvárlap ebből kérdőjelekkel cikket ír, majd az azt követő napokban többezer lap számol be arról, hogy “nem, XY valójában nem halt meg, mint azt a twitteren keresztül terjesztették. Él, és nagyon fel van háborodva. És hogy ez a twitter micsoda veszélyes dolog. Egy hely, ahol lám, milyen könnyen terjednek a megalapozatlan pletykák.” Pedig, 1945-ben hasonló őrületet okozott Franklin D. Roosevelt halála is. Ott is főleg színészeket, énekeseket és egyéb celebek temettek előre.  A teljesség igénye nélkül néhány idei webhalott: Jeff Goldblum, Harrison Ford, Tom Cruise, Tom Hanks, Kevin Spacey, Britney Spears, Natalie Portman, Rick Astley, George Clooney, Will Smith, Nelson Mandela, Eminem, Michael Lohan, Stephenie Meyer, stb.

Nincs legerősebb vagina cím

A legerősebb vagina Guinness-rekordjáról adott hírt júliusban pártucat orosz és angol nyelvű lap. Az erősen kamuszagú jelentésről megkérdeztem a Guinness World Record honlapjának szerkesztőit is, akik megerősítettek: átverésről van szó. Személyes adalék: e hír kapcsán hivatkozott az Urbanlegends.hu-ra (pontosabban annak twitteres oldalára) először a Museum of Hoaxes szerzője.

iSaw

A júliusban felbukkant, USB-re csatlakoztatható láncfűrészről kiderült, hogy egy ötletes alkalmazás az irodai papírfogyasztás visszaszorítására. Nincs szükséged láncfűrészre, ha orrba-szájba kinyomtatsz mindent az irodában – sugallta az ötletes kampány.

Kamu volt az RTL Jacksont feltámasztó videója

A kedvencük visszatérésében reménykedő fanatikusok százezreinek adott hitet az a videó, amit egy ziháló lélegzetű operatőr rögzített. A felvételen állítólag Jacko volt látható, ahogy kiszáll a halottkém kocsijából. A videóról, mely azt sugallta, hogy Jacko megrendezte a halálát, aztán kiderült: az explosiv nevű RTL-műsor kísérlete volt. A készítők bevallásuk szerint azt szerették volna megnézni, hogy házi készítésű rövidfilmjük milyen hatást vált ki az emberekből világszerte.

Megawoosh

Augusztusban hatalmas sikert aratott a Microsoft Office Project 2007 német vírusvideója, köszönhetően nagy részben a twitternek, melynek felhasználói az egész világban elterjesztették az eredetileg csupán a német piacra szánt kamufilmet. A csúszást kaszkadőr hajtotta végre, akit kötelekkel biztosítottak, a repülés animáció volt, a medencébe ugrás pedig szintén egy külön felvétel volt – végül az egészet egybedolgozták.

MEGAWOOSH – Bruno Kammerl jumps

http://www.megawoosh.com – Bruno Kammerl built the biggest waterslide on earth and the test run was more than successful :-) Watch it!

Nincs mikrocsip az oltásban

Az újinfluenza elleni oltás csupán ürügy, igazából egy általános csipbeültetésről van szó, amellyel az egész emberiséget akarják kontroll alá helyezni – állította egy nyáron “pusztító” körlevél. A levél szerint a „titokzatos nanorészecskével” a szervezetbe való beültetés után minden adatot tárolni lehet majd, így nem lesz szükség személyi igazolványra sem. Az abszolút komolytalan levelet hetekig tologattam magam előtt kedvetlenül, és szerencsére végül nem kellett foglalkoznom vele, mert az Index közben írt róla valamit.

Nem voltak szervkereskedők a kínai boltokban

Augusztus végén bukkant fel újra egy korábbi – már eredetileg is alaptalan – legenda. A körlevelek szerint – hol fehérvári, hol kecskeméti – kínai boltok próbafülkéiből raboltak el vásárlókat szervkereskedők. A levél kapcsán a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy alaptalan az interneten keringő hír, s kacsának nevezte azt a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője is.

Kamu volt a gyermeke apját YouTube-on kereső nő videója

Szeptemberben került fel a YouTube-ra egy 27 éves koppenhágai nő videója, amelyen gyermeke apját kereste. A felvételről azonban hamarosan kiderült, hogy reklámcélokkal készült, Ditte Arnth Jorgensen színésznő főszereplésével, s turistákat szerettek volna vele Dániába csalogatni. A megrendelő az Ekstra Bladet újság szerint a VisitDenmark weboldal volt. S ugyan a videót állítólag többszázezren megnézték, a dán nők érthetően fanyalogva fogadták azt.

2012, az év promója

A filmforgalmazó mindent megpróbált, hogy a novemberben bemutatott 2012 című katasztrófafilm alapjául szolgáló történetet megfelelően alátámassza: több kamuhonlap, köztük az „Emberiségfolyamatossági Intézet” honlapja is hozzájuk kapcsolható. A Sony nem törődött azzal sem, hogy az álhonlapok mellett a gyanútlan polgárok tőle független áltudományos, jobb esetben bóvlit árusító oldalakra jutottak, sőt, örült minden ingyenreklámnak. Az eredmény meg is lett: a 2012 mindenhol tarolt.

Az oroszok álltak a „norvég ufó” mögött

Ufót kiáltottak december elején Norvégiában, aztán kiderült: az új orosz nukleáris remény, a Bulava-30 interkontinentális rakéta tesztkilövése okozta az észak-norvég Tromso városka felett feltűnt különleges, spirál alakú fényjelenséget. Akik azonban erről nem tudtak (majdnem mindenki), fotóikkal, videóikkal elárasztották az internetet, voltak, akik ufókra, és voltak, akik meteorra gyanakodtak.

norwegian_blue_light

Berlusconiék csele a Facebookkal

Több millió olasz Facebook-felhasználó vette észre meglepve kicsivel a Berlusconit ért támadást követően, hogy az az ártalmatlan rajongói, vagy egyéb klub, amelyre korábban a közösségi oldalon feliratkozott, egyszerre Berlusconit pártoló klubbá változott. A szóban forgó klubok adminisztrátorainak lépése felháborodást váltott ki a felhasználók között, s többen leiratkoztak ezekről az oldalakról.

A lista természetesen idén sem teljes, csak egy ízelő. Rengeteg egyéb netes átveréssel találkozhattatok a fentieken kívül az Urbanlegends.hu twitteres és facebookos oldalán, és még oda sem került fel minden. Jövőre sem fog, de itt leszek, figyelek. Boldog karácsonyt és új évet mindenkinek.

2008 legnagyobb átverései
2007 legnagyobb átverései
2006 legnagyobb átverései

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!