A videót május 31-én tette fel a YouTube-ra egy 37 éves férfi, aki saját bevallása szerint éppen a vizet filmezte napkeltekor, amikor különös mozgásra lett figyelmes. A mobiltelefonnal készített, és ennek megfelelően nem túl jó minőségű, kétperces videót azóta több mint 100 ezren nézték meg. Felbolydult a környék lakossága mellett a kihalt, illetve különös állatokat kutató kriptozoológusok közössége is. Szerintük a mostani videó az egyik legmeggyőzőbb felvétel azóta, hogy 1977-ben egy Sandra Mansi nevű nő lefényképezett a tavon valamit, amit sokan vízi szörnyként azonosítottak.

Lake Monster Caught On Video

http://www.themorningstarr.co.uk/2009/06/02/lake-monster-caught-on-video/ A video has appeared on YouTube which some speculate could be the almost legendary lake monster of Lake Champlain in North America. Lake Champlain is situated right on the United States border with Canada, its a freshwater lake which has a coastline along Vermont and New York states in the US and also in Quebec, Canada.

A titokzatos vízi lény a 19. század óta foglalkoztatja a helyieket, akik már több mint 300 alkalommal vélték látni a szörnyet – írja az abcNEWS, hozzátéve: ennek ellenére a hetvenes évekbeli fotón és a mostani videón kívül nincs kézzelfogható bizonyíték a létezésére. Sőt, szkeptikusok szerint ez a mostani videó sem bizonyít semmit. A lap által idézett biológus, Charles Kilpatrick szerint a vízen „sikló” állat valószínűleg egy szarvas vagy egy jávorszarvas, de mindenképpen egy emlős. Az állat mozgását tanulmányozva megállapítható, ahogy igyekszik a fejét a víz felett tartani.

Ben Radford, egy szkeptikus magazin szerkesztője szerint a víziszörny-észleléseknek két fajtája különböztethető meg. Vannak olyan kamu képek, amikről első pillantásra megállapítható, hogy csalásról van szó – példaként Radford az Urbanlegends.hu-n is elemzett „borneói szörnyet” hozza. A másik csoportba – és ez a gyakoribb – olyan esetek sorolhatók, amikor az emberek környezetidegen, különös dolgokat fedeznek fel a tavon, és rögtön sosem látott vagy nagyon is legendás szörnyeket képzelnek oda. A mostani videón is van vagy három különös tárgy, ami – ha egy fotóról lenne szó – ebben a minőségben bárminek elmenne. Ezek az észlelések – legyen szó fotóról, videóról vagy beszámolóról – azonban nem tekinthetők bizonyítéknak, figyelmeztet Radford. Majd ha előkerülnek ismeretlen fogak, csontok, csontvázak, ne adj isten, tetemek a vízből, azokon majd el lehet kezdeni a vizsgálódást, véli.

Radford a LiveScience oldalán tovább boncolgatja a kérdést, rámutatva arra, hogy a felvétel épp akkor ér véget, amikor az állat eléri a partot. Ez persze magyarázható azzal is, hogy az állatot rögzítő férfi mobiltelefonjának memóriája betelt, vagy akkumulátora lemerült, Radford azonban úgy véli, a felvétel valószínűleg azért ér véget ilyen gyorsan, mert a következő pillanatokban talán fény derült volna arra, milyen állat mászik ki a partra.

Aki persze hinni akar a különleges állatok létezésében, azt egy ilyen videó csak megerősíti ebbéli hitében. Optimista az abcNEWS által meginterjúvolt Linda Bowden kutató is, aki szerint ugyan nincs bizonyíték a szóban forgó tavi szörny létezésére, de nem volt korábban az óriásszájú cápára sem, amiről ugyanígy beszéltek az emberek, de megerősíteni a létezését csupán 1976-ban sikerült. Bowden egy 2003-as kutatásról is beszámol a lapnak, amelynek során echolokáció nyomaira bukkantak a tóban, ahol pedig nem él olyan állat, amelyik ilyet produkálni tudna.

És persze nem utolsósorban: a misztikus állatról szóló mesék az idegenforgalmat és az erre épülő ajándékbizniszt is – ezáltal pedig az egész környéket – fellendítik.

Valódi állatokból sárkányok
Szörnyek 10-es toplistája
Kriptozoológiai toplista

Fotó: pexels.com

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.