A felvételt – amely 2021 szeptemberében kezdett terjedni a videós platformon – néhány nap alatt 25 milliószor nézték meg.

Man Saves Dog Tied To Train Tracks – Oscar winning fake Hero

A man featured in a TikTok rescuing a dog from the path of an oncoming train has been showered in praise, but global experts have raised doubts about the aut…

A TikTokos videó egy YouTube-ra feltöltött változata

A videóban látható kutya és a férfi azonban egy pillanatig sem volt veszélyben. A felvételt ugyanis digitálisan manipulálták – írja a Snopes.

A legendavadász oldal először is felhívja a figyelmet arra, hogy az esetről egyetlen helyi lapban nem jelent meg hír. Pedig a mai kattintásvadász médiakörnyezetben egészen biztosan lett volna érdeklődés az eset feldolgozására.

Persze önmagában ez nem bizonyíték. A videó alaposabb megvizsgálása után azonban észrevehetők a digitális manipuláció jelei is – mutat rá a Snopes. Például ahogy a hős megmentő – miután arrébb ugrik a kioldozott kutyával – fekszik az elrobogó vonat mellett, és feje árnyéka a vonat árnyékában is élesen látszik.

TikTok videó kutyamentés vonat

Az ausztrál Yahoonak nyilatkozó, digitális képelemzésre szakosodott szakértő arra is rámutat, hogy a férfi által vetett árnyék nem áll összhangban a jelenet többi részének megvilágításával.

Tiktok videó: árnyékok a vonatos kutyamentésben
Az árnyékok iránya

De elmosódás látható a Snopes szerint a videó azon részén is, amikor a vonat eléri a sínek mellett fekvő embert. Erre azért lehetett szükségük a készítőknek, hogy a külön-külön felvett jelenetek – vagyis a felvétel, amelyen a férfi a kutyát kioldozza, illetve a másik, amelyen a vonat átrobog az üres helyszínen – összefűzése ne legyen észrevehető.

Ugyancsak gyanúra ad okot a Yahoo által megkérdezett állatszakértő szerint a kutya viselkedése is. Ebből ugyanis az feltételezhető, hogy az állat ismeri megmentőjét – vagyis jó eséllyel megrendezett jelenetről van szó.

A Snopes szerint a felvételt eredetileg nem azon a csatornán osztották meg először, ahol most tízmilliók nézik, hanem egy zenész oldalán. Ezt a videót azonban azóta a TikTok törölte, mivel az megsértette a platform szabályzatát a veszélyes cselekmények ábrázolásáról.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!