A közösségi oldalakon terjedő, félrevezető állítás szerint Anthony Fauci – aki jelenleg az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója – 2008-ban társszerzője volt egy spanyolnátháról szóló tanulmánynak. Ebben a szerzők állítólag arra jutottak, hogy az 1918-19-es járvány áldozatainak többsége nem is a vírusban halt meg, hanem a rossz maszkviselet miatti bakteriális tüdőgyulladásban.

A maszkok hatása szóba sem jött

A nem először felbukkanó állításnak a napokban a Snopes és a Reuters is utánajárt. Cikkeikben a tényellenőrzők arra jutnak: a szóban forgó tanulmányban a maszkhasználatról ilyen összefüggésben nem esik szó. Ezt a következtetést csupán a közösségi média felhasználói tették.

A 2008-as tanulmányban Fauci és szerzőtársai arról írnak, hogy a spanyol influenza vírusa a betegekben elpusztított olyan sejteket is, amelyek utat teremtettek a normál esetben csak az orrban és torokban élő baktériumok számára a betegek tüdeje felé is – ott aztán bakteriális tüdőgyulladást okozva. Vagyis – írja tanulmányáról Fauci – a betegekre a vírus mérte az első csapást, és a bakteriális tüdőgyulladás adta meg a kiütést.

A tanulmányban azonban a maszkokról nem esik szó. Ezt a hamis állítást elterjesztő egyik tweet szerzője is elismeri, jelezve: ő maga kapcsolta össze a két dolgot egy nem ellenőrzött tanulmány alapján (amit azóta töröltek a ResearchGate oldaláról).

Nincs bizonyíték rá

A Snopes emlékeztet arra is: az AP által megszólaltatott szakértők szerint nincs bizonyíték arra, hogy a maszkok bakteriális tüdőgyulladást okoznának.

A maszkhordás valóban kényelmetlen lehet a mindennapokban, és az átnedvesedett, szennyezett maszkokat érdemes lecserélni. Az azonban valószínűtlen, hogy a maszkok bakteriális tüdőgyulladást okoznának.

Valósabb veszélyt jelent járványhelyzetben a téves információk terjesztése – figyelmeztetnek.

Spanyolnátha vs. Covid-19

Egy másik, spanyolnáthával kapcsolatos aktualitásra az AP hírügynökség mutatott rá nemrégiben. Eszerint a Covid-19-betegségnek szeptember végére lett ugyanannyi – körülbelül 675 ezer – amerikai áldozata, mint az 1918-19-es spanyolnáthajárványnak volt. Az akkori járványnak világszerte 50 millió halálos áldozata volt, amikor a világ népessége a mostaninak a negyede volt.

Az MTI emlékezet: a spanyolnátha amerikai halálos áldozatainak száma durva becslés, tekintettel a korszak pontatlan statisztikai módszereire, illetve arra, hogy nem voltak tudományos ismeretek a betegség okának megállapítására. A 675 ezres adat az amerikai Betegségellenőrző és Megelőző Központtól származik.

Kapcsolódó anyagok:

Fotó: unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!