A közösségi oldalakon terjedő állítás szerint A sötét lovag című Batman-film forgatása során az egyik kórházas robbantás nem úgy sikerült, ahogy tervezték. A Jokert alakító Heath Ledger azonban nem esett kétségbe a kényszerszünet során, és felejthetetlen jelenetet rögtönzött.

Batman Dark Knight – Joker Hospital Scene HD

Simply one of the greatest moment of the Joker.Originally, this scene was not supposed to be in the film. The explosion really failed but they didn’t afford …

Az állításnak az elmúlt években több lap is utánajárt. Ezekből – a 2021 nyarán terjedő videók apropóján – a Snopes is készített egy anyagot.

Eszerint Christopher Nolan rendező csapata eredetileg is úgy tervezte, hogy az egyes robbanások közé szünetet iktat, hogy a valóban felrobbantott épület elől a színész időben eltávolodhasson. Vagyis az állítólag improvizált jelenet nagyon is tervezett volt. Konkrét célja pedig a résztvevők biztonságának garantálása volt.

Mivel a veszélyes robbantást csak egyszer lehetett felvenni, a jelenetet előzőleg unalomig – Nolan szavai szerint vagy tizenkétszer – újrajátszatták, és csak utána vették fel élesben.

Heath Ledger professzionalizmusát dicsérve a rendező elmondta, hogy a színész iszonyatos precizitásról tett tanúbizonyságot, amikor a robbantás és egyéb speciális effektek közepette kibírta hátranézés nélkül, és jelenetben maradt.

A színésznek egyébként valóban voltak improvizált jelenetei a filmben, de a résztvevők visszaemlékezése szerint a kórházrobbantás nem tartozott közéjük.

Heath Ledger 2008-ban, még A sötét lovag premierje előtt elhunyt. Emlékezetes alakításáért posztumusz Oscar-díjat kapott.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!