Ridley Scott 1979-es sci-fijének egyik legemlékezetesebb jelenetében a John Hurt által alakított karakter mellkasából váratlanul egy szörny rágja ki magát. Az eredeti részletet megnézhetitek ezen a linken, itt pedig egy Lego-verziót.

Erről a jelenetről szokás mesélni, hogy a színészeknek fogalmuk sem volt arról, mi fog történni, és ennek köszönhetően lett reakciójuk is őszinte. Ez viszont csak részben igaz: a szereplők nagyjából tudták, miről fog szólni a jelenet, legfeljebb a vérfröcskölés intenzitása lepte meg őket. Ez egyébként tudatos húzás volt Ridley Scott részéről, aki szerint az ijedtséget csupán megjátszó színész nem tudja visszaadni a félelem eredeti, nyers arcát.

A szereplők instruálásáról a Guardian egy 2009-es cikkében maguk az érintettek beszélnek. A Lambertet alakító Veronica Cartwright például úgy emlékszik, a jelenetről csupán annyit tudtak, hogy a szörny feje előemelkedik, és hogy fogai lesznek. A főszerepet játszó Sigourney Weaver szerint gyanút foghattak volna már abból is, hogy rajtuk kívül a stáb tagjai mind esőköpenyt viseltek. A producer szerint a vérrel leginkább összefröcskölt Veronica Cartwright a forgatás után állítólag a szobájába ment, és senkivel nem akart beszélni.

A Guardianban olvasható visszaemlékezésnél is részletesebb az Empire cikke, amiből kiderül, hogy a szörny lakhelyéül szolgáló álmellkast mészárosnál beszerzett, állati szervekkel töltötték meg.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!