Nyitásként a szokásos mentegetőzés: nem, senki nem gondolja, hogy egy valós tényeken alapuló film forgatókönyvébe ne lehetne belefűzni néhány izgalmas pótszálat. E bejegyzés leginkább azoknak szól, akik szeretik elválasztani a kitalációt a valóságtól. Nekik és közülük is azoknak készült ez a poszt, akik már látták a filmet, mert a trailer után erős SPOILEREK következnek.

Musztafa mint ősellenség

A filmben meghatározó szerepet játszik egy szíriai származású, egykori olimpikon mesterlövész, aki az iraki lázadók oldalán az amerikai Chris Kyle motivációjának elsődleges forrása. Főszereplőnk miatta megy vissza többször is Irakba, őt keresi veszettül minden városban, és végül csak a likvidálása után nyugszik meg. A valóságban önéletrajzi könyvében Kyle csupán egy bekezdésben említi Musztafát, méghozzá amikor leírja: soha nem látta, de lövésztársai lelőttek egy férfit, akiről azt gondolták, hogy ő volt. Musztafa alakjához a legközelebb egy Juba nevű férfi állt, róla a Washington Post egyik blogjában olvashattok részletesebben.

A kenyai robbantás és a szakítás mint Kyle motivációja

A filmben azt látjuk, hogy Kyle egy szakítás és az 1998-as tanzániai és kenyai nagykövetség-robbantások után határozza el magát a terroristák elleni harcra. Tény, hogy Kyle hivatalosan az afrikai terrortámadások után jelentkezett a seregbe, de a tévében látott merényletnek nem sok köze volt döntéséhez. Önéletrajzában arról írt: rodeós karrierje végeztével határozott úgy, hogy visszatér eredeti tervéhez, a katonasághoz. Merthogy már 1996-ban is jelentkezett a seregbe, de akkor még nem vették fel egy komoly sérülése miatt. 1997 és 1998 telén azonban a toborzók felhívták, hogy mégis várják.

A kiképzés nagy öregje

Kyle felkészítése alatt a kiképzők többször is élcelődnek azon, mit keres a seregben harminc évesen. Valójában Kyle 24 éves volt bevonulásakor.

Kyle első áldozata

A film Kyle nagy dilemmájával kezdődik: lelőjön-e egy anyjával sugdolózó gyanús kisfiút vagy sem. E dilemma aztán eltűnik, amikor a fiú egy rakétával a hóna alatt katonatársai felé indul. Kyle leszedi a gyermeket, majd a lövedéket felvevő anyát is. Társai hősként ünneplik, ő azonban nem örül, hogy első áldozata egy kisfiú lett. Az igazi Kyle valójában saját bevallása szerint egy asszonyt ölt meg iraki szolgálata közben először, gyermekét pedig életben hagyta.

Kyle magánjellegű mobilozásai éles helyzetekben

A filmben több alkalommal is láthatjuk, ahogy Kyle éles bevetésen feleségével beszél. Egy alkalommal meg is támadják őket telefonálás közben, a mobil a földre esik, és az asszonynak végig kell hallgatnia az összetűzés zajait. Kyle visszaemlékezése szerint egy alkalommal valóban feleségével beszélt, amikor rájuk támadtak, de egyébként nem volt mindennapos a bevetés közbeni telefonálgatás. A forgatókönyvíró szerint e jelenetek célja az volt, hogy megmutassák: a pár a bevetések alatt rendszeresen kommunikált egymással. Igaz, ezek nagy része e-mail formájában zajlott, de az kevésbé lett volna látványos.

Kyle halála

A filmben Kyle-t a háza előtt szedi fel Eddie Ray Routh mentálisan sérült veterán, aki később aztán megöli. A valóságban Kyle ment el a veteránért, és szedte fel a háza előtt. A cserére talán azért volt szükség, hogy a rendező meg tudja jeleníteni a lövész feleségének rossz megérzését az új pártfogolttal szemben. Kyle felesége, Taya ugyanis valóban aggódott férje miatt, de csak miután telefonon szót váltott a lőtéren lévő Kyle-lal, aki kurtán beszélt, és később már nem is válaszolt a neki küldött sms-re. Routh pere idén februárban kezdődött el.

Kyle alakja: hős vagy beteg/gyáva ember?

A legkomolyabb vita e téren folyik Amerikában. A bírálók szerint a film megpróbálja elhallgatni azokat az önéletrajzból ismerhető részleteket, amelyek arra utalnak: Kyle örömét lelte az általa barbárnak tekintett irakiak meggyilkolásában. Ezt mindenki eldöntheti, ha elolvassa Chris Kyle könyvét. A mesterlövész legvadabb gondolataiból a Storify gyűjtött össze egy csokorra valót.

A cikk a History vs Hollywood, a Time, az Independent és a Storify cikkei alapján készült.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!