Íme néhány sokat idézett érdekesség, ami a legismertebb mozis logóhoz kapcsolható:

Az MGM filmek ismert jelképét, a bőgő oroszlánt eredetileg némának szánták, de a logó rögzítésekor egy bankrablópár – név szerint Boris Regina és Karl Maninovsky – nyitott be véletlenül a felvétel helyszínére. Az állat elbődült, majd a betörőkre támadt: egyikük a kórházban halt bele sérüléseibe, a páros másik tagját pedig menekülés közben ütötte el egy helyszínre érkező rendőrautó.

“Az oroszlán a róla készített felvétel másnapján megölte idomárját és annak két asszisztensét”.

“A felvételt maga Alfred Hitchcock dirigálta.“

MGM logó felvétele az oroszlánnal

Több MGM-oroszlán is volt

Mindenekelőtt az első dolog, amit érdemes tisztázni: ugyanúgy, ahogy Marlboro Manből sem csupán egy volt a történelem során, úgy oroszlánból sem egy állt a kamera elé hosszú évtizedek alatt. Az ötlet egyébként még a cég 1924-es keletkezését, vagyis a három korábban alapított filmstúdió összeolvadását is megelőzi, ugyanis már az egyik előd, a Goldwyn is használta.

Ahogy az egykori MGM-es Ed Vigdor visszatekintő írásából kiderül, az első oroszlán, a dublini születésű Slats (munkában 1916 és 1928 között) még csak némán forgatta fejét a logó közepén. Slatsot Volney Phifer tréner edzette, és az állat 1936-os halálát követően a saját birtokán temette el.

Slats nevű MGM-oroszlán

A második oroszlán, Jackie (1928–1935) volt az első hangos oroszlán. Ha tehát hinni akarunk a legendának, hogy eredetileg néma állatot akartak felvenni, csak a betörők ezt megzavarták, akkor ennek a különös esetnek valamikor 1928-ban kellett volna megtörténnie. Erről azonban semmi hiteleset nem találtam, a történet a Snopes szerint minden bizonnyal kitaláció.

Az 1915-ös születésű Jackie-nek, aki egyébként főállásban Tarzan-filmekben is szerepelt, beceneve is volt: “The Lucky”. Az állat ugyanis túlélt több balesetet, köztük egy repülőszerencsétlenséget, valamint egy stúdiórobbanást is.

Jackie nevű MGM-oroszlán

Két további oroszlánt (Tellyt és Coffee-t) használtak a Technicolor színezési kísérleteihez 1927 és 1934 között, őket azonban a céges legendárium nem sorolja a hivatalos logóoroszlánok közé.

Aztán jött Tanner huszonkét éves időszaka (1934-1956), ő volt az összes oroszlán közül a legmorcosabb, mégis a második leghosszabb időszakot töltötte az MGM-koszorúban. Vigdor írása szerint nincs utalás arra, miért kellett őt 1956-ban George-ra cserélni. Miként arra sem, miért szolgált George ezt követően csupán két éven át. Mindenesetre jó táptalaj az összeesküvés-elméletnek, mást ugyanis a trénertámadásról hiteles forrásból nem sikerült találnom.

MGM-oroszlán

Végül jött Leo, aki – leszámítva egy rövid időszakot 66 és 68 között – 1957 óta napjainkig látható (a kieső két évben egy stilizált MGM-logót használtak, mint ahogy az a 2001: Űrodüsszeia című filmben is látható). A különböző oroszlánbődüléseket esetenként párhuzamosan is futtatták, sőt, még az egyes oroszlánoknak is voltak hosszabb és rövidebb fellépéseik (két- illetve hárombődüléses verziók).

MGM Lion logo through the years

old school movie fans will know these MGM lions

Ami a Hitchcock-rendezést illeti

Bár valóban kering egy 1958-as Clarence Sinclair Bull fotó a neten, ami Hitchcockot mutatja instruálás közben, ez azonban inkább csak afféle PR-kép. A fotó a rendező aktuális és egyetlen MGM-filmjéhez, az Észak-Északnyugathoz készült. Van egy másik kép is, amin teázik az oroszlánnal, és egy autós is, amin épp kimenti a logóállatot a stúdióból.

Hitchcock és az MGM-oroszlán

Hogy azért ne maradjatok MGM és oroszlántámadás nélkül

A történethez ugyan semmi köze, de 2010-ben a Las Vegasi MGM kaszinó egy állatidomárjára ugrott rá egy ottani oroszlán. A férfi megúszta a támadást, de nem minden idomárnak volt ilyen szerencséje – az eset kapcsán az ABCNews korábbi tragédiákat is felelevenít.

MGM lion attack in Las Vegas

MGM lion attacks it’s trainer

A bejegyzés angol verziója: DID AN MGM LION REALLY KILL ITS TRAINER?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!