Szombat reggeli összesítések szerint a 150 főt is meghaladta a Németország északnyugati részét és a Benelux államokat sújtó, a Bernd nevű ciklon által okozott áradások halálos áldozatainak a száma.

A károkról rengeteg megrendítő és szimbolikus fotó készült. Az egyiken egy félig elárasztott gépkocsi látható, hátsó szélvédőjén a FUCK YOU GRETA felirattal. (Minden bizonnyal az ismert svéd klímaaktivista, Greta Thunberg tevékenységét értékelve ezzel).

A képet sokan egyfajta ironikus példameseként keringették a neten, azt sugallva: íme egy büszke klímatagadó, aki a tudósoknak ugyan nem hitt, de talán a saját kárából tanul majd.

A fotó azonban nem igazi. Pontosabban az eredeti a német Bildben jelent meg, a kocsiban látható feliratot viszont csak odamontírozták – mutat rá a Snopes.

Fuck You Greta kamu fotó
A kamu és az eredeti fotó egymás alatt a Twitteren

Klímaváltozás vs. nyugat-európai esőzések

Azt, hogy a klímaváltozásnak lehet-e köze a Nyugat-Európában tapasztalt időjárási katasztrófához, és ha igen, milyen hatások játszhatnak szerepet, ebben a Vox-cikkben próbálják megfejteni. Az írásban idézett klímaszakértők szerint két fő kapcsolat mutatható ki az éghajlatváltozás és a nyugat-európai szélsőséges esőzések között.

Egyrészt a melegebb légkör több nedvességet képes megtartani: egy fokos hőmérséklet-emelkedés akár 7 százalékkal is növelheti az esőzések intenzitását. Másrészt – az Európa feletti, lassuló futóáramlatok miatt – térségünkben nyáron és ősszel lassabban mozgó viharok jelennek meg. Vagyis miközben a viharok intenzitása nő, egyben tovább is maradnak – olvasható a Vox anyagában.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!