Az AFP magyar nyelvű tényellenőrző oldala szerint több százan osztották meg Facebookon azt a cikket, amely szerint Oroszország kész atomtámadást indítani a NATO ellen a Sea Breeze (Tengeri Szellő) hadgyakorlat miatt.

Putyin atomcsapással fenyeget - félrevezető cikk
Az AFP július 7-ei képernyőmentése a félrevezető bejegyzésről.

A Ténykérdés szerint az igaz, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna által szervezett NATO-hadgyakorlat feszültség forrásává vált Oroszország és a nyugati országok között. Ezt ugyanis Oroszország provokációnak tekinti. Az atomfegyverek bevetése azonban – hivatalosan – nem került szóba.

Az AFP – visszavezetve egy ezzel foglalkozó, magyar nyelvű kattintásvadász írás forrását – arra jut, hogy a cikk egy román cikk fordítása, azt pedig az orosz állami hátterű Sputnik anyaga alapján írták.

Az eredeti, orosz nyelvű cikk állításai viszont erősen el lettek ferdítve. Abban Konsztantin Szivkov ezredes, az orosz Rakéta- és Tüzérségi Tudományok Akadémiájának munkatársa beszélt – egy esetleges nyugati támadás esetén – a nukleáris válaszcsapás lehetőségéről, nem pedig Vlagyimir Putyin.

Bár az igaz, hogy a Sputnik jellemzően az orosz kormány álláspontját tükrözi, de Szivkov véleményét mégsem lehet közvetlen kormányzati fenyegetésnek tekinteni – mutat rá az AFP.

Illusztráció: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!