A humorista az HBO-n futó műsorában szót ejtett többek között arról…

  • miért félnek egyesek a koronavírus elleni oltásoktól,
  • hogyan használják ki ezt az esetenként érthető félelmet az általános oltástagadók, egyes politikusok és hírmagyarázók,
  • bemutat néhány népszerű tévhitet (például hogy az oltás meddőséget okoz),
  • a legnépszerűbb ezzel kapcsolatos összeesküvés-elméletet (hogy Bill Gates akar így chipet elrejteni bennünk),
  • és a leghatékonyabb tévhites szuperterjesztőket (például Alex Jonest és Tucker Carlsont).

Covid Vaccines: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)

John Oliver explains why some people don’t want to get the Covid-19 vaccine and how they might be reassured. (Even you, Mike in Baltimore.)Connect with Last …

Na jó, de ezt a műsort konteósok úgysem nézik, nem?

Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy aki a koronavírus elleni oltással szembeni ellenérzéseket táplál, az összeesküvés-elméletekkel kel és fekszik – mint az kiderül ebből a minap publikált, régiós kutatásból is.

Másrészt John Oliver az adás végén elismeri, hogy tisztában van vele: az oltásszkeptikusok nem nagyon veszik jó néven, ha politikusok vagy maga fajta tévés celebek próbálják rábírni őket az oltásra. Éppen ezért nem is ajánlja senkinek, hogy műsora lejátszásával álljon neki egy oltástagadó megtérítéséhez.

John Oliver ehelyett arra buzdítja nézőit, hogy ők maguk próbáljanak ezekkel az emberekkel beszélni, esetleg felfegyverkezve azzal a néhány információval, amit a műsorában hallottak. E diskurzus során pedig legyenek megértők, bármennyire is nehéz néha, próbálják beszélgetőpartnerük szemszögéből nézni a dolgot, és semmiképp ne hülyézzék le őket álláspontjuk miatt.

Oltáshelyzet az Egyesült Államokban

Ahogy arra videójában John Oliver is rámutat: bár az Egyesült Államokban a lakosság több mint felét már legalább egy körben beoltották, az új oltottak száma az elmúlt hetekben visszaesőben van. A lakosság 18 százaléka továbbra is bizonytalan az oltás beadásával kapcsolatban, 22 százalék pedig elutasítja a vakcinát.

John Oliver-show oltás vakcina HBO
HBO

Ezeknek köszönhetően – legalábbis a New York Times hétfői cikke szerint – a nyájimmunitás elérése egyelőre csupán ábránd az Egyesült Államokban. A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint a jövő szempontjából meghatározó, hogy az ország és a világ mekkora részét oltják be, és hogyan változik közben a koronavírus.

“Nem valószínű, hogy a vírus elmúlik, de mindent elkövetünk, hogy lehetőleg egy enyhe fertőzéssé váljon” – idézi ezzel kapcsolatban az MTI Rustom Antiát, az atlantai Emory Egyetem biológusát.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!