Az oltás álcája alatt mikrocsipezett emberiség rémképe több évtizedes (és itt is szó esett már ezzel kapcsolatos konteókról), de a koronavírus-járvány felbukkanása óta újra milliók kezdtek rettegni attól, hogy titokban megjelöli és követni kezdi őket az állam. A főbűnösnek a konteó terjesztői ezúttal Bill Gates-t kiáltották ki, állítólag ő akar nyomkövetőt csempészni belénk “vakcinái” révén.

A HVG szerzője, Bedő Iván 2020 júliusi cikkében azt nézte meg, mi áll ehhez a konteókban emlegetett technológiához ma a legközelebb – ami egyben az alaptalan összeesküvés-elméletek fűtőanyagaként is szolgálhat.

Az egyik ilyen technológia az oltásba kevert jelölőanyag, amelynek alkalmazásáról egyelőre nincs hír. A többi között a Gates-alapítvány által is támogatott kísérletben arra kerestek megoldást, hogy a szegényebb országokban is könnyen meg lehessen állapítani, ki kapott meg már egy adott vakcinát. Ezt a feladatot a szer fejlesztői egy olyan félvezető nanokristályra bíznák, amely – bőrbe juttatása után – szemmel nem látható infravörös fényt bocsátana ki, ami aztán hónapokon át egyfajta oltási igazolásként funkcionálhatna.

A másik technológiát a mikrochipek képviselik. Ezek ugyan valóban beültethetők az emberek bőre alá, de olyan kicsi változatuk továbbra sincs, amely oltóanyagba rejtve beadható lenne – írja a HVG szerzője. E chipek használói például ajtókat nyithatnak, vásárlásokat fizethetnek, vonatjegyet vehetnek, de az eszköz csak néhány centis távolságon belül működik, önálló áramforrása pedig nincs. Márpedig így a GPS-hez hasonló nyomkövetés technikailag is lehetetlen lenne velük.

További részletek és videók a HVG anyagában.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!