A megalapozatlan állítás alapja egy 2020 decemberében közzétett levél, amelyben két férfi arra szólította fel az Európai Gyógyszerügynökséget, hogy állítsák le a koronavírus-vakcinák klinikai vizsgálatait, mert azok meddőséget okozhatnak. A levél szerint ugyanis a vakcinák nemcsak a SARS-CoV-2 tüskefehérjéje ellen hatékony antitestek termelését indítják be, hanem a méhlepény kialakulásában fontos szerepet játszó szincitin-1 ellen is kiválthatják az immunválaszt. A feltételes mód később kijelentővé alakult, és a megalapozatlan állítás széles körben elterjedt – olvasható a Qubit cikkében.

Mit lehet tudni a levél szerzőiről?

Az EMA-nak címzett levél egyik szerzője, Wolfgang Wodarg a kilencvenes évek második felében és a kétezres évek elején német szociáldemokrata képviselőként és egészségügyi szakpolitikusként dolgozott. Wodarg a SARS-CoV-2-t egy enyhe szezonális légúti vírusnak tartja, és a koronavírus felbukkanása óta támad minden járványkezeléssel kapcsolatos korlátozó döntést – írja a Qubit.

A levél másik aláírója, Michael Yeadon 2011-ig a Pfizer légúti fertőzésekkel foglalkozó szakértője és alelnöke volt. A SARS-CoV-2-t ő is egy átlagos vírusnak nevezte, amit szerinte túlreagált a világ. A két aláíró közötti különbség, hogy Yeadon a decemberi levél óta törölte magát az oltásellenes nézetei terjesztésére használt Twitterről, a LinkedInen pedig arról adott hírt, hogy visszavonult mindentől.

Mit mondanak a szakértők?

A Qubit Katherine Apostolakis-Kyrust, a floridai St. Petersburg Johns Hopkins gyerekkórházának specialistáját idézve rámutat:

  • Egyrészt az immunrendszer igenis képes különbséget tenni a tüskefehérjék és a szincitin-1 aminosavjai között.
  • Másrészt – bár a klinikai tesztek során nem vizsgáltak célzottan terhes nőket – többen is teherbe estek a Pfizer és a Moderna vizsgálatai alatt.
  • Harmadrészt ha a vakcina hatására termelt antitestek tényleg összekeverhetnék a koronavírus tüskefehérjéjét a szincitin-1-gyel, akkor a természetes megfertőződés után kialakult antitesteknek is össze kellene keverniük a kettőt. Ennek ellenére sem a terméketlenség, sem a vetélések statisztikái nem mutattak növekedést a járvány alatt.

Mint arra Zádori János szülész-nőgyógyász is rámutat: bár a szincitin-1 minimálisan valóban hasonlít a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjére, e csekély mértékű hasonlóságnak komoly jelentősége nincs.

Virginia Beckettet, a brit egészségügyi szolgálat vezető reprodukciós szakorvosát idézve a Qubit arra is felhívja a figyelmet: miközben a vakcinák állítólagos meddőséget okozó hatása biológiailag lehetetlen, ezzel szemben a koronavírus-fertőzés valós veszélyt jelent a terhes nőkre.

Fotó: Obi Onyeador / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!