A Political Capital a négy visegrádi országban készíttetett átfogó közvélemény-kutatást a lakosság oltási attitűdjeiről és különböző összeesküvés-elméletekre való fogékonyságáról.

  • A kutatás oltáselleneseknek nevezi azokat, akik szerint az oltásoknak általában több hátránya van, mint előnye, és nem oltatnák be magukat a koronavírus elleni védőoltással sem.
  • Az általános vakcinaszkeptikusok szintén nincsenek oda a vakcinákért, de a koronavírus elleni védőoltást felvennék, vagy már be is oltatták magukat.
  • A Covid-vakcina-szkeptikusok pedig általában nem tekintenek kritikusan a védőoltásokra, mégsem oltatnák be magukat a koronavírus ellen.

Bár a magyarokat csak mérsékelten jellemzi a szélsőséges oltásellenesség, a Covid-vakcina-szkeptikusok aránya 18 százalék.

Political Capital vakcinaszkeptikusok kutatás
Forrás: Political Capital

Konteómentalitás az egyes csoportokban

A PC kutatásának egyik fókusza az összeesküvés-elméletekre való fogékonyság és annak kapcsolata az oltási hajlandósággal volt. A kutatók hét ezzel kapcsolatos kérdést tettek fel; ezekből kettő általános teóriákra vonatkozott, öt pedig a koronavírussal volt kapcsolatos.

Nem meglepő módon az oltásellenesek a leginkább hajlamosak elhinni mind az általános, mind a koronavírussal kapcsolatos teóriákat, őket követik az általános vakcinaszkeptikusok. Ez utóbbi csoport leginkább úgy jellemezhető, hogy bár nyitottak a koronavírus elleni oltásra, mégis az ezzel kapcsolatos hiedelmeket könnyebben elhiszik.

Ezzel szemben a Covid-vakcina-szkeptikusok az átlagnál kisebb mértékben tekinthetők konteóhívőknek. Esetükben a koronavírus elleni oltás elutasítását csak részben magyarázzák a hiedelmek, és erősebben jelentkeznek különféle félelmek és aggályok – többek között a mellékhatásokkal és a biztonságossággal kapcsolatban.

Illusztráció: Markus Spiske / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!