A közösségi oldal épp a múlt héten jelentette be, hogy további országokra – köztük Magyarországra – terjeszti ki külső partnerekkel való tényellenőrző együttműködését. A Facebook partnere a magyar munkában az AFP hírügynökség lesz, amely sajtóhírek szerint egy főt állít a feladatra. Az ellenőrző folyamat során a közösségi oldal eltávolítja az alapelveit megsértő fiókokat és tartalmakat, csökkenti az álhírek terjesztését, valamint tájékoztatja az embereket az elemzett információk kontextustba helyezésével.

Ezzel szinte egyidőben a Facebook egy másik partnere, a Liberation bejelentette: 2020 végén úgy döntöttek, hogy CheckNews nevű tényellenőrző csapatuk kilép a közösségi oldal tényellenőrző koalíciójából. Ez nem az első szakítás: korábban távozott már partner például azért, mert a Facebook nem engedte őket a politikusok hazugságaival foglalkozni. Az egyik legismertebb tényellenőrző oldal, a Snopes 2019-es kilépő nyilatkozata pedig arra utalt finoman, hogy nem éri meg nekik részt venni a munkában.

A Liberation visszalépése mögött megint más van: a lap most állt át az előfizetői modellre, és tényellenőrzéseit nem szeretné többé ingyen hozzáférhetővé tenni. Márpedig a Facebook-programjában ez alapfeltétel. Ez természetesen nem jelenti, hogy a francia facebookozók a jövőben tényellenőrzés nélkül maradnak: a közösségi oldalnak Franciaországban más partnerei is vannak (a Les Décodeurs, a Fake Off, az AFP Factuel és a Les Observateurs).

Hogy a döntés mögött talán más is lehet, sejteti, hogy közleménye végén a Liberation arról ír: tényellenőrzőik a jövőben elsősorban olvasóik kérdéseire koncetrálnak, továbbá azokra az anyagokra, amiket ők tartanak fontosnak. Nem utolsósorban – az elnökválasztás közeledtével – politikai témákat is ellenőrizni fognak, legyen szó a hatalomban lévők vagy az ellenzék állításairól.

Illusztráció: Thought Catalog / Pexels

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!