Miután a Facebookot a 2016-os amerikai elnökválasztás után bűnbaknak kiáltották ki a választási eredmények miatt, a közösségi oldal több lépést is tett az álhírek terjedése ellen. Ezek egyike volt, hogy a platform független tényellenőrzőkkel állt össze a kamuhírek értékelése és visszaszorítása érdekében. A partnerek által megalapozatlanak minősített híreket a Facebook nem törölte, de jelezte, hogy független tényellenőrzők kamunak címkézték, és a szóban forgó bejegyzések megjelenítését radikálisan visszavette.

Hollandiában a NU.nl volt a közösségi oldal partnere, egészen idáig: a holland szájtnak ugyanis nem tetszik, hogy a politikusok más elbírálás alá esnek, ha álhírekről van szó. A Facebook nemrégiben tette világossá: felelősségének érzi, hogy a külső politikai beavatkozások ellenében megvédje felhasználóit, de a politikusok vitájában nem akar senkinek igazságot szolgáltatni. Ezért a politikusok akár hazudhatnak is követőiknek, sőt – bizonyos eseteket kivéve – hirdethetik is ezeket a bejegyzéseiket.

Ez egyébként nem teljesen új: a platform 2016 óta folytatja azt a gyakorlatot, hogy megengedi az alapelveit egyébként sértő tartalom megjelenítését, “ha az kifejezetten hírértékű, jelentős vagy a közvélemény számára kimondottan fontos”. A platform kritikusai szerint azonban a politikusok beszédének másokétól eltérő kezelése szabad kezet ad a gyűlölet és a téves információk terjesztésére.

A Facebook holland partnerével való konfliktusa a The Verge cikke szerint idén májusban romlott meg, amikor is a közösségi oldal közbelépett egy politikusi hirdetés értékelése során. A NU.nl Esther de Lange azon kijelentését minősítette megalapozatlannak, amelyben a holland politikus arról beszélt: Romániában a mezőgazdasági területek 10 százaléka Európán kívüli tulajdonosok kezében van. A Facebook azonban jelezte a tényellenőrzőknek: politikusokkal nem kell foglalkozniuk.

A NU.nl-nél mostanra jutottak el odáig, hogy ezekkel a feltételekkel nem akarják folytatni a munkát. Távozásukban valószínűleg az is szerepet játszik, hogy a Facebook tényellenőrzőjének lenni nem könnyű dolog. A független partnereket világszerte rengeteg kritika – nemritkán komoly fenyegetés – éri, és még csak nem is feltétlenül azért, mert nem végzik jól a munkájukat, hanem mert a tevékenységük által érintett szereplők nem könnyen fogadják el ítéleteiket.

A NU.nl távozása után a Facebook – a Leideni Egyetem programból való korábbi távozása után – holland tényellenőrző partner nélkül maradt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!