Miután a Facebookot a 2016-os amerikai elnökválasztás után bűnbaknak kiáltották ki a választási eredmények miatt, a közösségi oldal több lépést is tett az álhírek terjedése ellen. Ezek egyike volt, hogy a platform független tényellenőrzőkkel állt össze az álhírek értékelése és visszaszorítása érdekében. A három fő lábra épülő program keretében a Facebook…

  • Eltávolítja azokat a fiókokat és tartalmakat, amelyek sértik a közösségi alapelveket vagy a hirdetési irányelveket.
  • Csökkenti az álhírek és az olyan hamis tartalmak terjesztését, mint például a kattintásvadászat.
  • Tájékoztatja az embereket azáltal, hogy kontextustba helyezi az előttük megjelenő bejegyzéseket.
A tényellenőrzés megjelenési formái a Facebookon
A tényellenőrzés megjelenési formái a Facebookon

A visszaeső oldalaktól és domainektől a Facebook egy idő után elveszi a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget is.

A Facebook jelenleg több mint nyolcvan tényellenőrző partnerrel dolgozik együtt, amelyek világszerte több mint hatvan különböző nyelven ellenőrzik a tartalmakat.

Ahogy arra a Telex cikke is rámutat: a program indulása óta több nagy tényellenőrző is kiszállt a közös munkából, mert nem tartották elég elhivatottnak és őszintének a céget. De olyan is volt, akit például az zavart, hogy a politikusok más elbírálás alá esnek.

A Facebook külső tényellenőrzőjének lenni egyébként nem könnyű feladat. A független partnereket világszerte sok kritika – nemritkán komoly fenyegetés – éri, és még csak nem is feltétlenül azért, mert nem végzik jól a munkájukat, hanem mert a tevékenységük által érintett szereplők nem könnyen fogadják el ítéleteiket.

Magyar tényellenőrző csapat: 1 fő

A Telex cikke szerint a tényellenőrzők természetesen nem tudnak elolvasni minden bejegyzést, a cél inkább a gyorsan terjedő, népszerű és fontos témákról szóló tartalmak ellenőrzése. A fontossági sorrend felállításában a Facebook mesterséges intelligenciára épülő algoritmusai is segítenek.

Az AFP-nél világszerte nagyjából száz ember vesz részt a programban, tavaly indult el például Szerbiában, Csehországban, Szlovákiában és Romániában is. Magyarországon egyetlen ember fogja végezni a tényellenőrzést, aki az európai csapatba ágyazva, az AFP nemzetközi hálózatával együttműködve dolgozik majd – tudta meg a Telex a bejelentéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón.

A Telex szerint a Facebook képviselői kérdésre válaszolva elmondták, hogy a politikusok közvetlen megnyilvánulásait alapvetően nem bántják. Elmondásuk szerint azért, mert közérdek fűződik ahhoz, hogy az emberek értesülhessenek politikusaik állításairól – még akkor is, ha éppen nem mondanak igazat.

A Facebook még a héten tájékoztató kampány indít Magyarországon a tényellenőrzés működéséről. Maga a munka pedig a következő hetekben indul – írja a Telex.

Ha ellátogatunk az AFP tényellenőrző oldalára, a választható nyelvek között már megtalálható a magyar is, amelyre kattintva – az egyelőre üres – tenykerdes.afp.com oldalra jutunk.

Illusztráció: Barefoot Communications / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!