Február elején meghalt Vágó István – legalábbis egy több éves kamuhír szerint. A politika felé kacsingató egykori műsorvezető a Facebookon reagált a hírekre: “Már három évvel ezelőtt is ezzel szórakoztak. Minden külön értesítés helyett: élek…

Google-térképre kerültek Washington DC városi legendái, aminek kapcsán a Citylab szerzője arról írt, milyen jó lenne más helyekre is kiterjeszteni a projektet. Magyarországon nyitott kapukat dönget: az Urbanlegends.hu-n nemcsak Budapest, hanem az ország többi városának legendáit is megtalálhatjátok – 2013 óta. Sőt van egy térkép a kínai szervkereskedős legendák területi megjelenéseiről is.

legendatar

A nyugati kormányok terjesztik az Ebolát – vélik a guineaiak. Az MTI ebolás összeesküvés-elméletekről beszámoló cikkéből kiderül: az egyik helyi hiedelem szerint a fertőtlenítő aeroszolos flakonok valójában a vírus szétszórását segítik, egy másik szerint pedig a betegség elleni küzdelem jegyében felállított egészségügyi központokban valójában a páciensek szerveit távolítják el szervkereskedők. “A Vöröskereszt meg akar minket ölni. Ők tették a ragályt a vízbe, amellyel körbepermetezték a falut, vagy amikor elviszik a betegeket, a gyógyszer, amit nekik adnak, ebolás” – idéz a hírügynökség egy ouye-i lakost.

Atombomba robbant február 8-án Ukrajnában – adta hírül fotóval illusztrálva az Internet Chronicle. A kamuhírekben utazó szájt hírét idehaza is sokan megosztották a Facebookon, többségében az “amiről az újságokban nem olvashatsz” típusú kommentárokkal. Az eset azonban – amiről egyébként videó is készült – valójában nem atomtámadás volt, hanem egy tüzérségi lövedékekhez és légi bombákhoz robbanóanyagot gyártó vegyi üzemet ért támadás.

Az illegális bevándorlók tehetnek a kanyaró újbóli felbukkanásáról – jelent meg a szóbeszéd előbb az amerikai közbeszédben, később tengerentúli politikai blogokban és újságokban. A Washington Post tényellenőrző blogja szerint azonban nem bizonyított, hogy az illegális bevándorlók lennének a felelősek a járvány újbóli megjelenéséért. A fő érintett országok – Mexikó, El Salvador, Guatemala és Honduras – oltottsági arányai legalább olyan jók (ha nem jobbak), mint az Egyesült Államokban. A Snopes szerint olyan legenda is ismert, miszerint a 2014-15-ös járvány első páciense egy kanyaró ellen beoltott gyerek volt – azt sugallva ezzel, hogy az oltások nem sokat érnek.

Pedig Amerika legnagyobb problémája kanyaró ügyben nem a bevándorlók között keresendő, hanem azon egyre szélesebb réteg körében, amely nem hajlandó beoltatni magát. A Hollywood Reporter egy tavalyi cikke szerint például néhány gazdag Los Angeles-i környéken a szülők 60-70 százaléka utasította el gyermeke védőoltását “személyes meggyőződésből” (ez a szám a csádi és dél-szudáni állapotokhoz hasonlítható). Az oltásmegtagadás többek között a vakcinákkal kapcsolatos tévhiteket terjesztő ellenmozgalmaknak köszönhető, amit hírességek és közéleti szereplők is fűtenek. A vakcinahisztériának köszönhetően az Egyesült Államokban az utóbbi időkben jelentősen csökkent a beoltottak száma, ezzel párhuzamosan pedig a többszörösére nőtt a korábban már eltűnt betegségekben – kanyaróban, mumpszban, szamárköhögésben – szenvedők száma.

Abdullah jordán király személyesen vezeti az ISIS elleni háborút a jordán pilóta brutális kivégzését követően – terjedt el a neten, miután Abdullah egy harci ruhás, szigorú tekintetű képet posztolt magáról a Facebookon. Erről természetesen szó sincs, bár a király állítólag maga is képzett pilóta, nem vesz részt a bevetésekben.

Abdullah jordán király facebookos képe

Egy brit áruházlánc figyelmeztette alkalmazottjait: A szürke ötven árnyalata című film premierjét követően könnyen kifogyhatnak a kötelekből és ragasztószalagokból. A hírt és a belső levelet világszerte sokan lehozták, pedig csak egy PR-kampány része volt – ezt később a cég is elismerte. Mint azt önleleplező közleményükben írják: előbb is bevallhatták volna tréfájukat, de a kezeik kötve voltak.

Fotó: Facebook | Carolyn Tiry / flickr.com 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!