Alfred Hitchcock híres volt arról, hogy filmjeiben maga is megjelent egy-egy rövid jelenet erejéig. Pár évvel ezelőtt felbukkant egy szóbeszéd arról, hogy a híres rendező az Észak-északnyugat című filmje 44. percében minden korábbinál merészebbet húzott, amikor egy türkizkék ruhás nő szerepében tűnt fel. Méghozzá úgy, hogy a film elején egyszer már megjelent, amint épp lemarad egy buszról.

A témát figyelmembe ajánló Sindelyes Dóri talált is gyorsan egy Telegraph-linket, amelyből kiderült: a szóbeszéd a rendező műveivel foglalkozó fórumokról terjedt el.

Odatekertem én is a hírbe hozott vonatos jelenethez a filmben, és valóban egy Hitchcockra hasonlító nőt találtam, ráadásul – eltérően Hitchcock más felbukkanásaitól – a hölgyet hosszú másodperceken át láthatjuk.

Ezután rákerestem az imdb-n a filmre, hogy a színészlistán megnézzem, van-e “vonaton ülő hölgy” a karakterek között. Nem volt, így maradtak a meghatározatlan női alakok. Tucatnyi mellékszereplő közül, a születési idő alapján aztán meglett a nőt alakító karakterszínésznő, Jesslyn Fax, aki milliónyi filmben alakította a kedves öreg nénit.

A kanadai születésű Jesslyn Fax egyébként hét Hitchcock-filmben is szerepelt, a Hátsó ablakban például melltartóban is láthattuk (ezen kívül játszott a sokat ócsárolt, 1967-es Batman-sorozatban is).

Gyorsan megdőlt tehát az elmélet: nem Alfred Hitchcock alakította az öreg hölgyet.

Az állítás elterjedéséhez talán az a szóbeszéd járult hozzá, miszerint a rendező imádott nőnek öltözni vendégei előtt, és egy partin valaki állítólag filmre is vette így. A legenda szerint Hitchcock az irodájában tartotta a felvételt, ám halála után kiürítették a helyiséget, és a filmszalag nem került elő – olvasható a Híres rendezők titkos élete című könyvben.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!