Konspiráció gawker.com

2006. június 10. szombat | Szerző: marinov

55

A Pentagon és a Boeing 757

Feliratos változatban is elérhető már az a flash-videó, amely a Pentagon elleni terrorcsapást elemzi. Ennek kapcsán – a Lakatos László weboldalán elhelyezett irodalmak felhasználásával – szó esik az összeesküvés-elméletekről is.


Kezdésként nézd meg a videót.

pentagonAz állítás, hogy a Pentagont mégsem a terroristák által eltérített Boeing 757-es rombolta szét, hanem az egész az amerikai kormány műve, először Thierry Meyssan könyvében jelent meg, második virágzása pedig azt követően indult meg, hogy amerikai igazságügyi minisztérium közzétette azt a videofelvételt, amelyet két biztonsági kamera rögzített 2001. szeptember 11-én.

A „rejtéllyel” a Snopes.com is foglalkozott, tételesen cáfolva az egyes állításokat. A portál szerint nem igaz, hogy csak az épület külseje sérült meg a becsapódás során, a valóságban az összes gyűrű megroncsolódott. Szerintük a külső fotók megtévesztőek: a kár valós nagyságát inkább az a légi felvétel érzékelteti, amely az újjáépítésről készült. Bemutatnak továbbá egy képet is, amelyen az állítólagosan láthatatlan repülőroncsok láthatók.

A Pentagonal kapcsolatos összeesküvés-elméletek sora végtelen. Részletesen elemzi a konkrét vádakat David Aaronovitch VUDU-történelem című könyve. Ebben a szerző leírja, hogy a hitetlenkedők többnyire abból indultak ki, hogy ha van egy gépünk törzzsel és szárnyakkal, akkor nagyjából akkora lesz a lyuk a falon, mint a törzs a szárnyakkal együtt. Valójában azonban az amerikai Építőmérnökök Társasága és az amerikai Statikai Intézet becsapódásról szóló jelentésében azt állította, a gép szárnyait szétzúzták a Pentagon megerősített oszlopai, amint az átszakította a falat. A 189 ember közül, aki a 77-es járat fedélzetén tartózkodott vagy a Pentagonban lelte halálát, nem kevesebb mint 184-et azonosítottak (nagyrészt DNS-vizsgálattal). A nagy utasszállító roncsait is megtalálták, ámbár a gépből nagy darabok nem maradtak egyben. A gépnek az épület előtti pázsiton szétszóródott darabjairól fényképek is készültek, ahogy a motorról és más, bent megtalált részekről is.

Kit/kiket keressünk a rossz dolgok mögött?

Az összeesküvés-elméletek Lakatos László szociológus megfogalmazása szerint „azt a gyanút fogalmazzák meg, hogy a rossz dolgok mögött egy titkos összeesküvő csoport mesterkedéseit kell keresni. Lényegében laikus hatalomelméletek, amelyek az illegitim hatalom ellen lépnek fel, és általában a modernizációs folyamat veszteseinek nyújtanak ideológiai muníciót. Két fő változatuk van: a liberális összeesküvés-elméletek szerint a választott tisztségviselők illegitim célokra használják a rájuk ruházott hatalmat (pl. X-akták), illetve a legitim hatalom mellett más, illegitim hatalom is érvényesül a társadalomban (pl. JFK); a konzervatív változat szerint pedig pedig egy csoport illegitim módon bitorolja a hatalmat (pl. Cion bölcsei.)”  Mint a népmeséknél, az összeesküvés-elméleteknél is sok a vándormotívum, hozzátesznek, elvesznek belőle, a közönség éppen aktuális elvárásai szerint.

Az összeesküvés-elméletek folyamatosan termelik újra a közönségük körében élő téveszméket. Szerzőik azt az „igazságot” mondják, amit közönségük hallani akar tőlük, így természetes, hogy az elméletet az erre fogékonyak hitelesnek tartják. Elégedettek, mert nem kellett változtatniuk a világképükön, előítéleteit mások igazolták, ráadásul  egy titok – többlettudás – birtokába jutottak. Ezek az elméletek úgy adnak magyarázatot valamely negatív jelenségre, hogy azt valamely csoport számlájára írják, azaz ellenségképeket kreálnak. Így, mint az előítéletek terjesztésére különlegesen alkalmas propagandaeszközök, rendkívül veszélyes fegyverek is lehetnek.

Munkahipotézisek az összeesküvés-elméletek szociológiai elméletéhez

Krausz Tamás: Az „összeesküvés-elmélet” sztálini iskolája

Chip Berlet: Összeesküvéstan


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
55 hozzászólás ehhez: A Pentagon és a Boeing 757

 1. Pingback: Miért hiszünk az összeesküvés-elméletekben? | Urban Legends

 2. PBBP says:

  A Newton-i törvények nem szoktak tévedni.

  Tudom, ez a cikk már négy éves, de a világ azóta is ennek az eseménynek a következményeit nyögi (miért kell levenni a cipőt is egy kanadai reptéren ?)

  A 9/11 esetén a Twin Towers összeomlása határesetben teljesíti a gravitáció törvényeit (9,2 másodperc a vákumban történő leesési idő az adott magasságról a földre, ehhez képest a felvételek szerint 10,5 másodperc alatt omlott össze az épület).

  De sajnos, van itt egy másik törvény is, ami az impulzus-megmaradásról szól. Ha azt is figyelembe vesszük ( s a természet nem szelektál ) akkor kb 25 másodpercnek kellett volna eltelnie, amig az épült összerogy, ha semmilyen robbantás nincs az épületen belül.

  Sajnálom, ez 30 évvel ezelőtt is így volt, amikor ezeket a törvényeket tanultam, s ma is így van.

  A Twin Towers nem eshetett úgy össze, ahogy a filmeken megjelent, ha csak a felső szinteken történt robbanástól / égéstől indult ki a dolog.

  Ha mégis, hantolják ki Newtont.

 3. Banki kódex says:

  “A Newton-i törvények nem szoktak tévedni.”
  De te igen. Ha építesz egy 110 emeletes kártyavárat, majd kihúzol a 90. emeletről egy kártyát, a felső 20 emelet súlya közel G gyorsulással fogja lerombolni az alsó 89 emeletet.
  A te 25 másodperces elméleted hasra-ütéssel készült, nem támasztottad alá semmivel.

  A bankok működésével kapcsolatban továbbra is keringenek összeesküvés-elméletek. A weboldal amely tisztázza a kereskedelmi banki pénzteremtés körüli vitákat kiegészült egy új oldallal amely a banki kódex témakörét fejti ki:
  http://bank-penz.co.cc/Banki-kodex.html

 4. Banki kódex says:

  “A Newton-i törvények nem szoktak tévedni.”
  De a PBBP nevet használók igen. Ha építesz egy 110 emeletes kártyavárat és kihúzol egy kártyát a 90. emeletről akkor a felső 20 emelet súlya közel G gyorsulással fogja lerombolni az alsó 89 emeletet.
  Ráadásul a WTC alsó 20-30 emeletének az összeomlását alig lehet látni a környező magas épületek és a porfelhő miatt.
  A te 25 másodperces elméleti számod hasra-ütéssel jött ki vagy alá tudod támasztani számításokkal?

  A kereskedelmi bankok pénzteremtésével kapcsolatos tévhitek eloszlatására hivatott weboldal közben kiegészült egy új fejezettel amely a banki kódexről szól:
  http://bank-penz.co.cc/Banki-kodex.html

 5. anonym says:

  http://www.youtube.com/watch?v=CB0Mcm9NJ84&feature=related

  4:10-től. Én ezt tartom igazságnak ez a legésszerűbb magyarázat , a legkézenfekvőbb hogy meghozzanak különféle “terrorellenes” törvényeket az alkotmányjogok megnyirbálásával , és hogy háborút indíthassanak a közel kelet ellen.

 6. purtugaal says:

  Mi értelme lenne megrendezni egy ilyen ál-balesetet? Máshol van a kutya elásva. Biztos hogy tudtak erről az egész al-kaida akcióról. Innentől kezdve miért mondanák hogy repülő volt, ha nem?

 7. Szulthan says:

  Hát ha valaki elhiszi, hogy ezt a lyukat egy ugyanolyan Boeing 757-es ütötte, mint amilyenek leromboltak két acélszerkezetű felhőkarcolót, szerintem súlyos eset.
  Egyébként hányan hallottak a WTC7-es épületéről,ami 40 valahány emeletes volt, és a két torony leomlása után fél órával szolidaritásból ugyanolyan szép szabályosan magába roskadt? Hát ja, akkor ez is lehetett egy Boeing…

 8. nlaczy says:

  Ha már megkaptam ezt a régi cikket most… Nem szurkolok “az összeesküvés elméleteknek” bár ne lennének igazak… mert nagyon súlyos vádak is egyben.
  Nagyon sötét jövőt vízionálnak. Sok a látszólagos érv pro és kontra. Egyszerű emberek hogy lássák át,hogy fogjuk meg a lényeges tényeket, amelyek valamit sugallnak nekünk…Most talán
  Carroll Quigley Tragédia és remény című könyve alapján. Mint bennfentes írt “háttérhatalmi” tervekről de a könyve kijutott a köznép közé is. Nálunk Drábik János írt meggyőzően ezekről. Sok olvasás kutatás, aztán döntsön mindenki. Érvek, dokumentációk,történelem logika… merre és mire mutatnak. Sok sikert.

 9. Természettudomány says:

  Elég kínos eset volt, de sosem tudjuk meg az igazat. Ha az összeesküvés-elmélet igaznak bizonyulna, az kiderülne, s azt a hivatalos politika is elismerné, az az amerikai rendszer összeomlását eredményezné, aminek továbbgyűrűző hatásaihoz képest a Lehmann Brothers csődje egy vesztes kaparós sorsjegy veszteségéhez volna hasonlatos.

  A bénázó, tehetségtelen Atta és társai a sötét erők jelképe marad, ami részben jó is (ki akar itt még nagyobb felfordulást ? )

  De azért vegyük figyelembe, hogy a WTC a szabadeséshez képest 10 másodperc helyett 11 alatt omlott össze, ami kicsit szokatlan.
  Ez még hagyján, de az már kifejezetten ciki, hogy a WTC összeomlása megsértette az impulzus-megmaradás törvényét – azaz, a még álló épületrészeknek csökkenteni kellett volna az összeomlás sebességét, csak a kinetikai impulzus átvételével (régebben: középiskolai fizika 3. osztály). Ez olyan, mintha valaki kilencvennel belehajt egy másik, ugyanolyan súlyú álló autóba, majd mindkettő kilencvennel halad tovább….

  Nem baj (hacsak azt a pár millió halottat akik az ezt követő háborúk során pusztultak el Irakban és Afganisztánban, és a mostani gazdasági krízis áldozatait nem nézzük), ettől még mindenki nyugodtan álomra hajthatja fejét.
  Csak tudjuk azt, hogy a világ hogyan működik. Hát így.

 10. Természettudomány says:

  Ja, még egy dolog. A cikk írja, hogy az összeesküvés-elméletek döntően az USA-ra koncentrálódnak, s erre valamilyen magyarázat-félét is ad.

  Szerintem ez természetes. Koránból a muszlim államokban nyomtatják a legtöbbet, Bibliából pedig a katolikus országokban. Sőt,a legtöbb krokodil támadás is ott esik, ahol sok a krokodil.

  Az USA összeesküvés tervezésére és kivitelezésére valószínűleg optimális hely. Gyorsan csökkenő/növekvő vagyonok, gyors pénzáramlás jelen van. Az egyéni ember gondolatában a gyilkosság elfogadható, megfelelő összegért (a fejlett világban hol is legnagyobb a gyilkosságok relatív aránya ? Hol természetes fogalom a bérgyilkos ? Hol van rendkívüli erő egy-egy politikai irány megváltoztatására ? )

  Azaz, Svédországban nehéz lesülni, még nyáron is. Ez Miamiban könnyebben megy.

  Azt meg, hogy egy veterán USA katona felmegy egy irodaszer raktár tetejére, onnan előzetesen megtervezett módon lelövi az ELNÖKÖT, JF Kennedyt, majd ezután “hazafias felindulásból” egy kaszinó tulajdonos lelövi a gyilkost, hát ezt se volt semmi beadni a népnek. De megvolt, a nép beszopta, s mindenki nyugodtan megy aludni.
  De méretben azért a WTC más volt, habár a következmények hasonló súlyúak voltak.

  Részvétem az ott meghaltaknak, tűzoltóknak és a többi áldozatnak. Akármi is történt, haláluk tragédia, s jelképe az értelmetlen gyilkolásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom