A WHO által kiválasztott 26 szakember feladata az lenne, hogy feltárja a világszerte közel ötmillió áldozatot szedő koronavírus-járvány eredetét. Michael Ryan, a szervezet egyik vezetője szerint ez lehet az utolsó esély a járvány kiindulópontjának a felkutatására.

Kínai illetékesek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nem lehet átpolitizálni a témát. Az ország ENSZ-nagykövete szerint az újabb kutatócsoportnak nem Kínába kellene mennie, hiszen ott már két esetben is vizsgálódtak. Kína a nyáron elutasította a WHO felszólítását, hogy fogadja szakértőit a vírus eredetével kapcsolatos újbóli vizsgálatok céljából – emlékeztet a Euronews.

A WHO nemzetközi szakértői csoportjának 2021 márciusi jelentése nem adott egyértelmű választ a vírus eredetére, ehelyett négy hipotézist állított fel. A szakértők azt tartották a legvalószínűbbnek, hogy a vírus egy közvetítő fajon át juthatott át az emberekre. Ugyanakkor a vírus laborból való elterjedését rendkívül valószínűtlennek tartották.

A vizsgálatot akkor sokan kritizálták az átláthatóság és a hozzáférés hiánya, illetve a laboratóriumi eredet lehetőségének alulértékelése miatt – írja a Euronews. A koronavírus eredetével kapcsolatos vitákról és az egyes forgatókönyvekről ebben a cikkben számoltam be korábban.

Illusztráció: coronavirus.jhu.edu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!