Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója július 15-én ismét felszólította Kínát, hogy biztosítson nagyobb fokú átláthatóságot az első koronavírus-fertőzöttekről szóló tájékoztatásokkal kapcsolatban – írja az MTI. A WHO emellett – a koronavírus eredetének feltárását célzó vizsgálat első szakasza után – ismét nemzetközi szakértőket küldene Kínába. A főigazgató elismerte, hogy “nagy a nyomás” annak az elméletnek a kizárására, hogy a vírus laboratóriumból szabadult el, ennek lehetőségét pedig nem zárta ki.

Ceng Ji-hszin, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság helyettes vezetője azonban csütörtökön ismételten elutasította ezt a teóriát. Szerinte a Vuhanban működő laboratóriumban nincs emberekre közvetlenül átterjedni képes vírus. Ceng szerint a vizsgálat második szakaszával kapcsolatos munkaterv olyan elemeket tartalmaz, amelyek nem tartják tiszteletben a tudományt.

A koronavírus eredetének vizsgálatára az év elején Kínába látogató nemzetközi misszió a legvalószínűbbnek azt tartotta, hogy a vírus egy közvetítő faj révén terjedt át az emberre. A misszió akkor a vírus laboratóriumból elszabadulásának lehetőségét “nagyon valószínűtlennek” vélte. A WHO főigazgatója mindazonáltal nem tartotta elég alaposnak a március közepén ismertetett eredményeket, és további vizsgálatokat rendelt el az ügyben.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!