Mint ebből a Rubicon-cikkből is kiderül, a kutatók a mai napig vitáznak arról, hogy a több tíz millió halálos áldozatot követelő vírus hol ütötte fel a fejét először. Egyesek Kelet-Ázsiából eredeztetik, mások Ausztriát tartják a betegség kiindulási pontjának, az első dokumentált eset pedig az amerikai Kansasban történt.

Ennek fényében a kór elnevezése kicsit félrevezető, de erre is van magyarázat: Spanyolország első világháborúbeli szerepével – egészen pontosan semlegességével – áll kapcsolatban. Míg ugyanis a spanyol lapok nyíltan írhattak a gyorsan terjedő vírusról, a háborúban álló felek eltitkolták a nyilvánosság – de főképp ellenfeleik elől – az influenza által okozott veszteségeket.

Ez az információhiány leginkább a kór terjedésének kedvezett. A betegség 1918 augusztusában kezdődő második hulláma a világtörténelem legpusztítóbb járványának bizonyult: a halálos áldozatok számát 20 és 100 millió fő közöttire teszik.

A járvány spanyolországi terjedését elemző tanulmány szerint a betegség első nyilvános megjelenése 1918. május 22-ére tehető, amikor is a madridi ABC lap a 24. oldalon foglalkozott a gyorsan terjedő új kórral. Egy héttel később XIII. Alfonz spanyol király, majd a miniszterelnök és más miniszterek is elkapták az akkor még nem annyira komoly betegséget, amelyet a nép először – egy gyorsan terjedő zenei sláger után – viccesen csak Soldado de Napoles-nek hívott. A spanyolok nevezték még francianáthának is a kórt, mivel az valószínűleg az északi szomszédon keresztül érte el az országot.

A világ – a szabad spanyol sajtónak köszönhetően – mégis a spanyolok náthájaként ismerte meg a betegséget, amelynek második, őszi hulláma már sokkal komolyabb károkat okozott. 1918-ban hivatalosan 147 ezer, 1919-ben 21 ezer, 1920-ban pedig közel 18 ezer halálos áldozatot szedett a kór csak Spanyolországban, más források szerint a járványnak több mint 260 ezer halottja volt az országban.

Idővel aztán a világ megtudta, hogy Európa, majd a világ más pontjain is felütötte fejét a járvány, amit azonban addigra már mindenhol a spanyolokkal hoztak összefüggésbe.

Fotó: Zotal Industry

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!