Robert Redfield, az amerikai járványügyi hivatal (CDC) volt igazgatója úgy véli, hogy a koronavírus egy kínai laborból szökött meg – írja a Telex. Redfield a CNN-nek adott interjújában arról beszélt, hogy ez csupán a magánvéleménye, de “most már lehet saját véleménye”. A Telex emlékeztet: a volt vezető különvéleménye szembemegy a világ szakértőinek többségével.

Redfield – akit Donald Trump nevezett ki a CDC élére 2018-ban – maga is elismeri, hogy állítására nincs bizonyítéka. Elméletét arra alapozza, hogy egy állatról emberre átugró vírusnak több időre lenne szüksége az új környezethez való adaptálódáshoz. Márpedig a koronavírus túl gyorsan és túl hatékonyan kezdett el fertőzni az emberi populációban – idézi a Telex Redfieldet.

A szakértő szerint a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a vírusnak egy laborban volt ideje az emberi környezethez alkalmazkodni. A koronavírus szökését pedig emberi hibával magyarázza, szándékosságot nem feltételez.

Mit mondanak más szakértők?

Anthony Fauci amerikai járványügyi főtanácsadó szerint Redfield bizonyítékok nélkül fogalmazza meg véleményét. Szerinte több magyarázat is lehetséges a vírus emberi környezethez való adaptálódására. Az egyik ilyen a Redfield által is említett laboratóriumi eredet, a másik – szerinte jóval valószínűbb – azonban az, hogy a vírus felfedezése előtt hetekkel már észrevétlenül terjedt Kínában.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO képviselői februárban arról beszéltek kínai látogatásuk során: felettébb valószínűtlen, hogy a koronavírus kínai laborból származna. Ha ugyanis a vírus egy laboratóriumból jutott volna ki, feltételezni kellene, hogy emberi kéz alkotta. Ezt azonban több kutatás is cáfolta.

A laborból elszabadult vírus narratívája gyakorlatilag a járvány első pillanataitól jelen van a vírussal kapcsolatos konteós gondolkodásban. Az elmélet józanabb verziói véletlen és eltussolt balesetről tudósítanak. A vadabb változatokban azonban a “biofegyver” laboratóriumi kifejlesztésének célja a népesség ellenőrzése. Az elmélet nagy támogatást kapott Amerikában a republikánus politikusok, köztük a volt elnök, Donald Trump részéről is.

Illusztráció: CDC / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!