Ahogy azt egy múlt heti interjúban előrevetítették, a héten elindult az AFP hazai facebookos tartalmakat ellenőrző oldala, a Ténykérdés. Az első cikket a hírügynökség magyar tényellenőrző munkatársa, Záborszky Ede fordítóként és adaptálóként jegyzi, írásának alapja pedig a hírügynökség délszláv tényellenőrzőinek egy korábbi munkája.

Az elemzett szöveg azt állítja, hogy orosz orvosok felfedezték: a Covid-19 “nem létezik vírusként”, és hogy az emberek valójában egy 5G-sugárzásnak kitett baktériumtól halnak meg, amit antibiotikumokkal és aszpirinnel kezelni lehet.

Orosz orvosok covid-19 felfedezése
A Facebookon terjedő szöveg

Az AFP ezzel kapcsolatban megjegyzi: a sztori valójában egy új változata egy régebbi hoaxnak, amelyben olasz és német orvosokra hivatkoztak. Az állításnak nincs valóságalapja, ahogyan azt az orosz egészségügyi minisztérium is megerősítette.

A Covid-19 betegséget a Sars-Cov-2 koronavírus okozza, amelyet először 2020 januárjában azonosítottak Kínában. A szakértők visszautasítják azokat az állításokat, amelyek szerint az 5G-technológia hozta létre az új koronavírust – olvasható az AFP magyar nyelvű oldalán.

A tényellenőrzés szerint az sem igaz, hogy az orosz orvosok “megszegték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) törvényét”, és elsőként végeztek boncolásokat Covid-19-ben elhunyt betegeken. A WHO-nak ugyanis nincs fennhatósága, hogy megtiltsa a boncolások elvégzését – írja az AFP.

A hírügynökség tényellenőrzői a szóban forgó szöveg más részeinek is utánajártak, a teljes szöveget itt olvashatod el.

A Facebook és az AFP együttműködése

A Facebook március elején jelentette be, hogy – az AFP hírügynökséggel együttműködésben – magyar nyelvű tényellenőrzés is lesz a közösségi oldalon. A három fő lábra épülő program keretében a Facebook…

  • Eltávolítja azokat a fiókokat és tartalmakat, amelyek sértik a közösségi alapelveket vagy a hirdetési irányelveket.
  • Csökkenti az álhírek és az olyan hamis tartalmak terjesztését, mint például a kattintásvadászat.
  • Tájékoztatja az embereket azáltal, hogy kontextustba helyezi az előttük megjelenő bejegyzéseket.

A Facebook jelenleg több mint 80 tényellenőrző partnerrel dolgozik együtt, amelyek világszerte több mint 60 különböző nyelven ellenőrzik a tartalmakat. Az AFP-nél világszerte nagyjából száz ember vesz részt a programban, tavaly indult el például a tényellenőrzés Szerbiában, Csehországban, Szlovákiában és Romániában is.

Magyarországon egyetlen ember végzi a tényellenőrzést, aki az európai csapatba ágyazva, az AFP nemzetközi hálózatával együttműködve dolgozik majd – tudta meg a Telex a bejelentéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!