A hétvégén magyarul is olvashattatok cikkeket arról, hogy ismeretlenek Nagy-Britannia-szerte 5G-adótornyokat gyújtottak fel, valószínűleg annak a megalapoztalan összeesküvés-elméletnek köszönhetően, amely az új technológiát okolja a koronavírus terjedésével. A Guardian hétfői cikke már számszerűsítette is a károkat. A lap szerint több mint 20 tornyot rongáltak meg az elmúlt napokban. Sok helyen olyan állomásokat is támadás ért, amelyek egyelőre csak hagyományos mobilforgalom bonyolítására alkalmasak.

Kapcsolat az 5G és a koronavírus között?

Bár az 5G veszélyeire figyelmeztető híradások már egy ideje velünk vannak, az új technológia újfajta koronavírussal való összekötése James Temperton Wiredben megjelent cikke szerint január 22-én kezdődött. Ekkor jelent meg ugyanis a Het Laatste Nieuws nevű belga újságban egy anyag Kris Van Kerckhovennel a főszerepben. A puttei orvos a nyomtatott újság cikkében azt állította, hogy – bár nem végzett tényellenőrzést – a Vuhan környékére 2019 óta telepített 5G-tornyok és a koronavírus megjelenése között kapcsolat lehet.

A bizonyítékok nélkül előadott feltételezés hamarosan szentírásként terjedt tovább előbb holland, majd angol nyelvű 5G-ellenes közösségi oldalakon. Bár az interjút megjelentető lap viszonylag gyorsan leszedte a cikk online változatát, az elmélet szárnyra kapását már nem lehetett megállítani. A konteót hamarosan jólértesült youtuberek és ismert konteósok boncolgatták tovább. Ezek visszhangját az állítás viralitását jól megérző algoritmusok, majd különféle celebek – többek között Amir Khan bokszoló vagy Woody Harrelson színész – erősítették fel.

A toronyrongálások hatására a téma a brit koronavírusos sajtótájékoztatón is szóba jött. Ezen ugyan Michael Gove, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda vezetője veszélyes ostobaságnak nevezte a konteót, de azáltal, hogy a bizarr elméletre ilyen magas szinten kellett reagálni, egyben további ismertséget hozott az addig csupán kisebb információs buborékokban terjedő teóriáknak.

Koronavírus 5G-konteó
Rachit Tank / Unsplash.com

Mit állítanak a koronavírus 5G-konteók?

A Wired cikke hat különböző összeesküvés-narratívát mutat be az 5G-vel kapcsolatban.

  • Az alapverzió szerint az 5G hihetetlenül veszélyes az emberre (ezt már korábbról is ismerjük).
  • Egy másik változat szerint az 5G gyengíti az immunrendszert, ezáltal a koronavírusos megbetegedés lefolyása is súlyosabb lesz.
  • Egy harmadik szerint az 5G koronavírus-szerű tüneteket okoz.
  • Egy negyedik szerint a koronavírusos korlátozásokra azért van szükség, hogy nyugalomban építhessék ki az 5G-hálózatot.
  • Egy ötödik Bill Gates-t is behozza valahogy a képbe.
  • A hatodik szerint az egész az illuminátusok ármánykodása.

Az 5G-konteók egy része persze eddig is műsoron volt, a koronavírus-helyzet azonban jelentősen megnövelte az elmélet közönségét. Bármennyire is megalapozatlannak hangzanak ezek az teóriák, és bármennyire is nehéz elhinni, hogy egyesek komolyan veszik őket, a konteók létező igényeket szolgálnak.

Az embereket ugyanis megnyugtatja a tudat, ha egy ismeretlen és láthatatlan fenyegetést – mint amilyen például az újtípusú koronavírus is – meg tudnak személyesíteni – mutat rá a Wirednek Josh Smith közösségi média szakértő. Az effajta bűnbakkképzés egyben az események feletti kontrollt (vagy legalábbis annak érzetét) is visszaadja. Vagyis azt az érzést, hogy az emberek maguk is tehetnek a járvány ellen – például ha lerombolják a “megbetegedéseket okozó” tornyokat.

5G-konteók szélesebb kontextusban

Cikke második részében a Wired szerzője felidézi az angol nyelvű közönséget célzó orosz propagandacsatorna, az RT szerepét a korábbi 5G-s összeesküvés-elméletek terjesztésében. Bár a legújabb, koronavírussal összekapcsolt narratívákat az RT egyelőre nem karolta fel, de előzőleg – feltételezések szerint a gazdasági és katonai versenyelőnyt biztosító 5G rendszerek nyugati telepítését lassítandó – hosszú időn át támadta a technológiát. (Miközben a hazai közönségnek szánt orosz médiában közel sem voltak ennyire hangsúlyosak ezek a veszélyek.)

A Wired szerzője szerint a közösségi oldalaknak komolyabban be kéne avatkozniuk a bizonyíthatóan káros konteók ellenében. Méghozzá legalább olyan hatékonysággal, mint ahogy a terrorizmussal és a gyerekek szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos tartalmak esetében eljártak. Márpedig a mobilkommunikációs hálózatok megrongálásához vezető elméletek egy normál hétköznapon is komoly károkat okozhatnak, nemhogy napjaink krízishelyzetében.

Az már a BuzzFeed eggyel frissebb anyagából derül ki, hogy az állomásrongálások utáni felháborodás hatására a YouTube bejelentette az 5G-ellenes konteók elérési számainak csökkentését, és hasonlóról beszélt a lapnak a Facebook szóvivője is.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!