A hétvégén magyarul is olvashattatok cikkeket arról, hogy ismeretlenek Nagy-Britannia-szerte 5G-adótornyokat gyújtottak fel, valószínűleg annak a megalapoztalan összeesküvés-elméletnek köszönhetően, amely az új technológiát okolja a koronavírus terjedésével. A Guardian hétfői cikke már számszerűsítette is a károkat: a lap szerint több mint 20 tornyot rongáltak meg az elmúlt napokban. Sok helyen olyan állomásokat is támadás ért, amelyek egyelőre csak hagyományos mobilforgalom bonyolítására alkalmasak.

Bár az 5G veszélyeire figyelmeztető híradások már egy ideje velünk vannak, az új technológia újfajta koronavírussal való összekötése James Temperton Wiredben megjelent cikke szerint január 22-én kezdődött: ekkor jelent meg ugyanis a Het Laatste Nieuws nevű belga újságban egy anyag Kris Van Kerckhovennel a főszerepben. A puttei orvos a nyomtatott újság cikkében azt állította, hogy – bár nem végzett tényellenőrzést – a Vuhan környékére 2019 óta telepített 5G-tornyok és a koronavírus megjelenése között kapcsolat lehet.

A bizonyítékok nélkül előadott feltételezés hamarosan szentírásként terjedt tovább előbb holland, majd angol nyelvű 5G-ellenes közösségi oldalakon. Bár az interjút megjelentető lap viszonylag gyorsan leszedte a cikk online változatát, az elmélet szárnyra kapását már nem lehetett megállítani. A konteót hamarosan jólértesült youtuberek és ismert konteósok boncolgatták tovább, amelyek visszhangját előbb az állítás viralitását jól megérző algoritmusok, majd különféle celebek – többek között Amir Khan bokszoló vagy Woody Harrelson színész – erősítették fel.

A toronyrongálások hatására a téma a brit koronavírusos sajtótájékoztatón is szóba jött. Ezen ugyan Michael Gove, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda vezetője veszélyes ostobaságnak nevezte a konteót, de azáltal, hogy a bizarr elméletre ilyen magas szinten kellett reagálni, egyben további ismertséget hozott az addig csupán kisebb információs buborékokban terjedő teóriáknak.

Mit állítanak a koronavírusos 5G-konteók?

A Wired cikke hat különböző összeesküvés-narratívát mutat be az 5G-vel kapcsolatban:

– az alapverzió szerint az 5G hihetetlenül veszélyes az emberre (ezt már korábbról is ismerjük),
– egy másik változat szerint az 5G gyengíti az immunrendszert, ezáltal a koronavírusos megbetegedés lefolyása is súlyosabb lesz,
– egy harmadik szerint az 5G koronavírus-szerű tüneteket okoz,
– egy negyedik szerint a koronavírusos korlátozásokra azért van szükség, hogy nyugalomban építhessék ki az 5G-hálózatot,
– egy ötödik Bill Gates-t is behozza valahogy a képbe,
– a hatodik szerint az egész az illuminátusok ármánykodása.

Az 5G-konteók egy része persze eddig is műsoron volt, a koronavírus-helyzet azonban jelentősen megnövelte az elmélet közönségét. Bármennyire is megalapozatlannak hangzanak ezek az teóriák, és bármennyire is nehéz elhinni, hogy egyesek komolyan veszik őket, a konteók létező igényeket szolgálnak.

Az embereket ugyanis megnyugtatja az a tudat, ha egy ismeretlen és láthatatlan fenyegetést – mint amilyen például az újtípusú koronavírus is – meg tudnak személyesíteni – mutat rá a Wirednek Josh Smith közösségi média szakértő. Az effajta bűnbakkképzés egyben az események feletti kontrollt (vagy legalábbis annak érzetét) is visszaadja, vagyis azt az érzést, hogy az emberek maguk is tehetnek a járvány ellen – például ha lerombolják a “megbetegedéseket okozó” tornyokat.

5G-konteók szélesebb kontextusban

Cikke második részében a Wired szerzője felidézi az angol nyelvű közönséget célzó orosz propagandacsatorna, az RT szerepét a korábbi 5G-s összeesküvés-elméletek terjesztésében. Bár a legújabb, koronavírussal összekapcsolt narratívákat az RT egyelőre nem karolta fel, de előzőleg – feltételezések szerint a gazdasági és katonai versenyelőnyt biztosító 5G rendszerek nyugati telepítését lassítandó – hosszú időn át támadta a technológiát (miközben a hazai közönségnek szánt orosz médiában közel sem voltak ennyire hangsúlyosak ezek a veszélyek).

A Wired szerzője szerint a közösségi oldalaknak komolyabban be kéne avatkozniuk a bizonyíthatóan káros konteók ellenében, legalább olyan hatékonysággal, mint ahogy a terrorizmussal és a gyerekek szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos tartalmak esetében eljártak. Márpedig a mobilkommunikációs hálózatok megrongálásához vezető elméletek egy normál hétköznapon is komoly károkat okozhatnak, nemhogy napjaink krízishelyzetében.

Az már a BuzzFeed eggyel frissebb anyagából derül ki, hogy az állomásrongálások utáni felháborodás hatására a YouTube bejelentette az 5G-ellenes konteók elérési számainak csökkentését, és hasonlóról beszélt a lapnak a Facebook szóvivője is.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!