A közösségi oldal négy területen kívánja megkönnyíteni a kamuhírek elleni küzdelmet:

Könnyebb jelentéstételt ígér: ez egyelőre nem sokban különbözik az eddigiektől, a lenti videó szerint továbbra is három-négy kattintással jelezhetjük a kamuhíreket.

Megjelöli a kamucikkeket: ezentúl jelzik, ha egy kamuhírt egy tényellenőrző oldal minősített már. A Facebook szoros együttműködésben lesz kamuhírcsekkoló oldalakkal, szervezetekkel: elküldi nekik felhasználóik jelentéseit, ha meg már van cikk az adott témáról, jelzi felhasználóinak, hogy az adott téma vitatott. A kamunak jelölt cikkeket lejjebb sorolják a hírfolyamban, és megosztásuk előtt felugrik egy figyelmeztető üzenet. Az így megjelölt cikkeket hirdetésben sem lehet promózni majd.

Támogatja az okos megosztást: ha egy cikknél a Facebook azt érzékeli, hogy az anyag elolvasása nagymértékben csökkenti a megosztási hajlandóságot, azt úgy értékeli, hogy a cikk valószínűleg megtéveszti olvasóit, és ezt a rangsorolásnál is figyelembe veszi.

Megpróbálják rosszabb üzletté tenni a kamuhírbizniszt, főleg a megélhetési kamuhírezőknek üzenve hadat.

Addressing Hoaxes and Fake News

Facebook: Fake News Update

A kamuhír csak egy része a rossz hírek jelentette problémának

A küzdelemben – a Factcheck.org, az ABC News, az AP és a Politifact mellett – a Snopes is részt vesz, ami talán senkit nem lep meg, tekintve, hogy a világ legismertebb tényellenőrző oldaláról van szó. De épp ennek a szájtnak a főszerkesztője volt az, aki a közelmúltban arról írt: a kamuhírek csupán egy kis részét adják a Facebook által felerősített problémának.

Véleménye szerint a kamuhíreken felül gondot okoznak azok a politikai motiváltságú oldalak is, amelyek megtörtént eseményeket torzítanak el az általuk képviselt gondolkodás alátámasztása érdekében, továbbá azok is, amelyek innen-onnan szemezgetett értesülésekből hoznak ki új sztorikat, vagy mutatnak rá vélt összefüggésekre. Egyre gyakrabban használják a kamuhír kifejezést emellett a politikailag elkötelezett, csak épp a másik oldalon álló médiumok anyagainak jellemzésére is: a liberálisok lekamuzzák, vagy legalábbis hiteltelennek bélyegzik meg a Fox News híreit, a konzervatívok pedig nyilván ugyanezt gondolják a Slate-ről.

Hogy összezavarja-e majd a rendszert, ha liberálisok elkezdik kamuként megjelölni a Fox nekik nem tetsző anyagait, a másik oldalon pedig a Washington Post vagy a New York Times cikkeit, azt majd az idő eldönti. Valószínűleg úgy lehetettek ezzel a Facebooknál, mint néhány hónapja, amikor részrehajlással és cenzúrával vádolták meg őket: a nagyon rövid ideig tartó tagadás után (mi nem vagyunk média), rájöttek, hogy valamit csinálniuk kell, de minél gyorsabban, ha nem akarják, hogy mindent a nyakukba varrjanak. Annak a sietségnek az eredményeit ismerjük (az algoritmusok csúnyán megbuktak a kamuhírek felismerésén), meglátjuk, mi sül ki most ebből.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!