Churchill tényleg egy női vécében született?

Churchill születésének körülményei

Az anekdotának a Snopes már 2008-ban utánajárt. Első körben Roy Jenkins 2001-es Churchill-életrajzát lapozták fel. Ebből megtudhatjuk: a későbbi politikus-miniszterelnök 1874. november 30-án, a vártnál két hónappal korábban jött a világra, a Blenheim kastély egyik hálószobájában. Azért itt, mert a család Charles Street-i londoni lakása nem készült el időben, és átmenetileg a Churchill-klán woodstocki rezidenciáján húzták meg magukat. Winston Churchill apjának egy levele szerint feleségénél a fájások egy vadászsétás baleset és egy durva kocsiút hatására indultak meg november végén. Aztán több mint 24 órával később – egy környékbeli orvos közreműködésével – megszületett a kis Winston.

Mivel 900 oldalba nem fért ennél több részlet a születés körülményeiről, a Snopes szerzője más életrajzokban is utánanézett Churchill első napjainak. John Pearson 1991-es, The Private Lives of Winston Churchill című könyve ígéretesnek mutatkozott, de csak arra a teóriára mutatott rá, amely szerint Winston Churchill talán nem is volt koraszülött, hanem már szülei sietősen tető alá hozott áprilisi esküvője előtt megfogant. Ezen elmélet szerint tehát Winston valójában időben jött a világra, és a kastélybeli baleset csak színjáték volt e tény leplezésére. Életszerűnek tartja ezt a teóriát The Last Lion című művében William Manchester is, aki szerint viszont a cselnek nem sokan dőltek be, és a házasság előtti afférról tudtak a rokonok és ismerősök is.

1983-as megjelenésű könyvében Manchester arról is beszámol (és történetünk szempontjából ez relevánsabb), hogy a fájdalmak jelentkezésének napján valóban tartottak bált a kastélyban, méghozzá a Szent András napi ünnepséget, amelyen Churchill anyja állítólag még táncolt is. Ezen jelentkeztek nála először a fájások, ami után kitámogatták a parkettről, és a hálószobája felé vezették. Odáig azonban – Manchester állítása szerint – ájulása következtében nem jutott el, ezért egy bálterem melletti kis szobában helyezték el. Ami aznap történetesen az estély női ruhatáraként funkcionált. Itt feküdt a vajúdó nő a rendezvény végéig, Manchester leírása szerint “bársony köpenyeken és tollboákon”, amiket aztán óvatosan kihúztak alóla a vendégek távozásakor.

Ez lenne hát az anekdota írott változata, amit a Snopes mégsem fogad el bizonyítékként a bálos-vécés verzióra. Churchill ugyanis egyrészt jóval a bál vége után született meg: a szombat esti mulatozás és a hétfő hajnali születés között több mint 24 óra eltelt. Másrészt a rögtönzött szülőszoba sem volt vécé, csupán egy átmenetileg öltözőként használt szoba (ami így néz most ki). A Snopes szerint a félreértés a cloakroom szó kétfajta értelmezéséből eredhet.

A történet Churchillt mégis az élete végéig elkísérte. Életrajzírói szerint egy alkalommal, amikor erről faggatták, így válaszolt: Bár jelen voltam az eseményen, nincsenek tiszta emlékeim a születésemhez vezető történésekről.

További Churchill-történetek: “Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok” – tényleg ezt mondta Churchill? | Fleming és Churchill mesebeli találkozása | Churchill, a részeg visszavág? | Churchill mérget iszik

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!