Az elveszett frigyláda fosztogatóit tucatnyiszor megnéztük a nyolcvanas években Arthur haverommal, a legyes jelenetet pedig még ennél is többször visszapörgettük és kipauzéztuk. De hiába próbáltuk megfejteni, mi lett a légy sorsa, nem sikerült. Aki még nem látta volna az Empire Magazine által a filmtörténet legtöbbször kimerevített jelenetei közé választott légyevést, íme:

Indiana Jones FRENCH DUDE EATS A FLY

SCRAP GOLD | Listen and Stream Free Music, Albums, New Releases, Photos, Videos

SCRAP GOLD’s profile including the latest music, albums, songs, music videos and more updates.

A minap a tévé előtt ragadtam, és az álmosító reklámblokkok ellenére újra végignéztem az első Jonest. A film végéhez közeledve megint eszembe jutott a légy, s mivel ma már jóval több eszköz van a hasonló triviák felderítésére, kicsit utánanéztem a történetnek.

Az már a Belloqot alakító Paul Freeman nevét bepötyögve kiderült, hogy a jelenet mások fantáziáját is izgatta: a legelső Google-ajánlás a színész nevére a Paul Freeman fly mouth volt, annak ellenére, hogy Freeman 114 másik filmben is szerepelt. Azt is megtudtam, hogy ami a VHS-en kimerevítve csak elmosódottan látszott, az a tavalyi IMAX előadásokon már tűélesen.

A fórumokon talált legegyszerűbb megfejtés szerint Freeman azért nyelte le a legyet, hogy szerepben maradjon és a jelenetet ne kelljen újra felvenni, sok helyen viszont a vágók utólagos belsős poénjáról beszélnek.

Utóbbi elméletet támasztja alá a Belloqot alakító Paul Freemannel készített interjú is, amelyben a színész elmondja: ha kikockázzuk a jelenetet, tetten érhető azoknak a képkockáknak a hiánya, amin a légy továbbszáll.

lego_belloq_fly

Ami a rendező Spielberg verzióját illeti, az Empire-nek adott interjúban úgy nyilatkozott: szerinte a légy nem szívódhatott fel csak úgy az ötödik dimenzióban, s minden bizonnyal a szerepében elmélyülő Freeman gyomrában végezte (Spielbergről, mondjuk, tudni kell, hogy nem ellensége a munkássága körül kialakuló városi legendáknak, sőt).

A tunéziai forgatáson egyébként az ötven fok feletti hőmérséklet mellett a mindenhol jelenlévő legyek okozták a legnagyobb kellemetlenséget a színészeknek.

További emlékezetes bakik az Indiana-sorozatból

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!