Az elveszett frigyláda fosztogatóit tucatnyiszor megnéztük a nyolcvanas években Arthur haverommal, a legyes jelenetet pedig még ennél is többször visszapörgettük és kipauzéztuk. De hiába próbáltuk megfejteni, mi lett a légy sorsa, nem sikerült.

Aki még nem látta volna az Empire Magazine által a filmtörténet legtöbbször kimerevített jelenetei közé választott légyevést, íme:

Indiana Jones FRENCH DUDE EATS A FLY

http://www.myspace.com/scrapgold77

A minap a tévé előtt ragadtam, és az álmosító reklámblokkok ellenére újra végignéztem az első Jonest. A film végéhez közeledve megint eszembe jutott a légy, és mivel ma már jóval több eszköz van a hasonló triviák felderítésére, kicsit utánanéztem a történetnek.

Mi derült ki a légyről x évvel később?

Az már a Belloqot alakító Paul Freeman nevét bepötyögve kiderült, hogy a jelenet mások fantáziáját is izgatta. A legelső Google-ajánlás a színész nevére a Paul Freeman fly mouth volt, annak ellenére, hogy Freeman 114 másik filmben is szerepelt. Azt is megtudtam, hogy ami a VHS-en kimerevítve csak elmosódottan látszott, az a tavalyi IMAX előadásokon már tűélesen.

A fórumokon talált legegyszerűbb megfejtés szerint Freeman azért nyelte le a legyet, hogy szerepben maradjon, és a jelenetet ne kelljen újra felvenni. Sok helyen viszont a vágók utólagos belsős poénjáról beszélnek.

Utóbbi elméletet támasztja alá a Belloqot alakító Paul Freemannel készített interjú is, amelyben a színész elmondja: ha kikockázzuk a jelenetet, tetten érhető azoknak a képkockáknak a hiánya, amin a légy továbbszáll.

Indiana Jones és a lenyelt légy legendája

Ami a rendező Spielberg verzióját illeti, az Empire-nek adott interjúban úgy nyilatkozott: szerinte a légy nem szívódhatott fel csak úgy az ötödik dimenzióban, és minden bizonnyal a szerepében elmélyülő Freeman gyomrában végezte. (Spielbergről, mondjuk, tudni kell, hogy nem ellensége a munkássága körül kialakuló városi legendáknak, sőt.)

A tunéziai forgatáson egyébként az ötven fok feletti hőmérséklet mellett a mindenhol jelenlévő legyek okozták a legnagyobb kellemetlenséget a színészeknek.

További emlékezetes bakik az Indiana-sorozatból

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!