A férfit a forgalmi ügyeletes vette észre, aki ezt követően lekapcsoltatta az áramot az alagútban. Az alagútfutó az Újpest-Városkapu megállónál meglépett a riasztott biztonsági őrök elől. Az Index szerint a Kontroll bemutatása óta rendszeresen érdeklődnek a BKV utasai, hogy mikor rendeznek a filmben látotthoz hasonló állomásközi futóversenyeket.

Könyvünkben, melyben többek között a metró illetékeseit kérdezzük az internetes fórumokról, baráti beszélgetésekből összegyűjtött metrós legendákról, – a Kádár-alagút és az atombunker-illúzió mellett – a versenyfutás is szóba jött. Szonntag Andor, cég járműműszaki főmérnöke akkor arról beszélt, hogy állomások közötti versenyfutásra nem volt még példa, csupán arra, hogy egy kiskatona leugrott a sínekre a Keleti pályaudvar állomásnál és elindult a Blaha felé. Előfordult azonban már „szörfölés”, azaz a két metrókocsi közötti utazás; Szonntag szerint nem egy fiatalt rajtakaptak már ilyen mutatvány közben. A szörfölők általában videóval vették fel egymás vakmerő produkcióját.

Maguk a Kontroll című film készítői úgy nyilatkoztak, a metrófutás puszta fikció, nem valós sztorikról mintázták azt. Ha az eset szombaton valóban megtörtént – márpedig az Indexnek a BKV megerősítette az értesülést -, akkor ismét találtunk egy példát az ostensionre, azaz arra a jelenségre, amikor egy történet azáltal válik valóságossá, hogy a legendát ismerők kipróbálják azt. Köszönjük, egy példa elég volt az illusztrálásra, ne menjetek tömegesen meghalni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!