A spermás gyros történetéhez már két bejegyzésünk is kapcsolódik, most harmadjára is előhúzzuk a sztorit. Első bejegyzésünkben bemutattuk, hogy a legenda nem hazai termék, a világ számos országában ismerik. Szóltunk arról is, hogy mik váltják ki az ilyen típusú szóbeszédeket, minek köszönhető népszerűségük.

Második bejegyzésünkben egy olvasói hozzászólásra reagáltunk, amely a legenda konkrét budapesti előfordulására hívta fel a figyelmet. Megtaláltuk a hivatkozott történetet, de kiderült, hogy egyszerű rágalmazásról volt szó. Azoknak, akiket e két bejegyzésünk megnyugtatott, most bemutatjuk az ostension fogalmát.

Az ostension felfedezéséig hosszú út vezetett

Első körben levelet írtunk Sergio Benvenutónak, azt tudakolva, ismer-e példákat arra vonatkozóan, hogy egy legenda azáltal vált valóságossá, hogy a mesélők kipróbálták azt. Válaszában az olasz professzor elmesélte, hogy e létező jelenség miatt jobban szereti az angol rumor (szóbeszéd) kifejezést a városi legendáknál, mert ez utóbbi azt sugallja, hogy e történetek minden esetben kitaláltak – ez pedig nem igaz.

Az ostension szóra azonban nem az ő, hanem Barbara Mikkelson, a Snopes.com egyik szerkesztője mutatott rá, szintén levelünkre válaszolva. Ők például csak akkor jelölnek meg valóságosként (True) egy történetet, ha bizonyított, hogy a legenda egy valós eseményből ered. Ha egy szóbeszéd kialakulása időben megelőz egy valós cselekedetet, ostension-ről beszélhetünk – írják a szerkesztők.

Ostendere – felmutatni

A latin eredetű szót (ostendere – felmutatni) a magyar származású Dégh-Vázsonyi folklórkutató-szemiotikus házaspár hozta összefüggésbe a legendákkal. 1983-as, Does the Word ‘Dog’ Bite című tanulmányukban a szerzők az amerikai Halloween-napi „ugratások” fejlődését tanulmányozva mutatták be a legendák valóra válását.

A szó azt a folyamatot írja le, amikor a legendamesélők – mintaként felhasználva egy szóbeszédet – maguk is megteszik az abban elmondottakat. A cselekvés alapja ez esetben tehát egy legenda. A történetmesélés és a cselekvés időrendi sorrendje megfordul: előbb van szóbeszéd, amit egyfajta rituális cselekedet követ.

A folyamatnak három fajtája van

Ha valaki szándékosan játszik el egy legendát, pseudo-ostensionről beszélünk. Proto-ostension esetén valaki úgy mesél el egy létező legendát, mintha az személyesen vele történt volna. Végül quasi-ostension akkor áll elő, amikor megtörtént eseményeket értelmezünk félre egy fejünkben élő legenda miatt. A háromfajta jelenség eredménye tehát sorrendben: csínytevés, hazugság és tévedés.

Egy közös példa a fenti fogalmak megértésére

John Lundberg angol művész minden évben elkészíti a maga kis gabonakörét, folyamatosan táplálva ezzel a földönkívüliek földre szállásáról szóló legendákat, egyben a gyakorlatban illusztrálva az ostension fogalmát.

Ha ugyanezt Pistike csinálja a haverjaival, majd elbújva jókat röhögnek a terepre kiszálló szakértőkön, és csak napok múlva mondják meg, hogy ők a hunyók, ez a fogalom pszeudo változata.

Abban az esetben, ha ugyanezt a csínytevést Árpika a baráti körében úgy meséli el, hogy hazafelé menet hatalmas fénygömböket látott, amelyek köröket égettek a búzatáblába, proto ostensionről van szó. Ha ezt követően turistainvázió indul a térségbe, és Pistikéék hülyéskedésén túl minden viharvert gabonatáblában további köröket, ne adj isten ufókat vélnek felfedezni, előállt a jelenség kvázi változata.

Visszatérve a példánkra: a spermás girosz legendája ugyan a világ számos országában ismert és mesélt történet, és legtöbbször szakmai féltékenység, irigység, esetleg idegengyűlölet áll e legenda terjesztésének hátterében. De azok között, akik e sztorit mesélik, nem elképzelhetetlen, hogy akad valaki, aki – poénból, bosszúból, irigységből – kedvet kap e történet lemásolására.

Az ijesztgetés távol áll tőlünk, de ennyit még hozzá kellett tennünk a spermás gyros legendájához.

Does the Word ‘Dog’ Bite?
Ostension (Snopes.com)
Ostension.org

Memes and ostension: legend and life interacting
Gabonakör-gyártók

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!