A felvételen, amelyről a napokban a Full Fact is szót ejtett, az látható, hogy vegyvédelmi ruhába öltözött alakokat kísérnek kamerások oda-vissza. A videó terjesztői a képek melletti kísérőszöveggel azt sugallják, hogy nincs is járvány, azt csak a média találja ki és élteti.

A Full Fact – a szerb KRIK tényellenőrző oldalt idézve – azonban rámutat: a szóban forgó felvétel Orbán Viktor egy nyári Facebook-videójának forgatását ábrázolja, amit valószínűleg egy közeli ablakból rögzíthetett valaki mobiltelefonnal.

A tényellenőrzők megjegyzik: a köszönőfilm 23. másodpercétől látható jelenet környezete ugyanis nagy hasonlóságot mutat a más szögből rögzített mobiltelefonos videó környezetével (lásd többek között a bokrokat, a kaput, a járda sérüléseit és a három védőruhás alakot).

Orbán Viktor promóciós videója
A KRIK képpárján a két felvétel hasonlóságaira hívják fel a figyelmet

Az idehaza a Hihetetlen Magazin által terjesztett, félrevezető felvétellel egyébként már a nyáron is foglalkoztak a hazai sajtóban. Ez azonban nem zavarta a világ járványtagadóit abban, hogy 2021 novemberének végén is terjesszék a videót.

Hasonló félrevezetések a világból

Járvánnyal kapcsolatos promóvideók vagy tévésorozatok felvételét korábban is használták már hasonló megtévesztésekhez.

“Pandémia, amit elhitetnek velünk” – ezzel a kísérőszöveggel terjedt például 2021 márciusában egy felvétel, amelyen operatőrök és fotósok dolgoztak egy kórházban rendezői utasításra. Arról a videóról tényellenőrzők kiderítették: azon valójában egy izraeli kórház promóciós filmjének előkészületei láthatók.

Indiában pedig egy rohamtempóban felvett, igénytelenül kivitelezett szappanopera pillanatképeit használták fel vírustagadáshoz.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!