Pandémia, amit elhitetnek velünk” – ezzel a kísérőszöveggel terjed a magyar Facebookon egy felvétel, amelyen az látható, hogy operatőrök és fotósok dolgoznak rendezői utasításra. A videó egy pontján felszólításra betolnak egy beteget is, majd az akció végén a szereplők nevetve pózolnak a kamerába.

A kórház szerint bemutató videóról van szó

A dpa hírügynökség holland nyelvű tényellenőrzése szerint a videó valós, de eredeti kontextusából kiemelve terjesztik a közösségi oldalakon. A felvételen ugyanis a Be’er Ya’akov-i Shamir Orvosi Központ promóciós videójának előkészületei láthatók. Vagyis nem a koronavírus-helyzetet tupírozzák fel egy kamuvideóval, hanem bemutató filmet készítenek a központ új osztályáról.

A felvételen a központ parkolója látható, ami vészhelyzetben – legyen szó bombázásokról vagy elszabaduló koronavírus-járványról – sürgősségi osztállyá alakítható. A Franceinfo tényellenőrzése szerint a felvételt március 3-án és 4-én készítették, néhány héttel az új osztály felavatása után. A kórház március 9-én arról adott tájékoztatást, hogy a promóciós videó még nem készült el.

Kamuoltás Belgiumban?

A vrtNWS témával foglalkozó cikke beszámol egy másik hasonló, közelmúltbeli esetről is. Ebben a belga Bilzen oltási központjában kapott Bart Somers flamand politikus állítólag egy kamuoltást – tű nélkül.

Itt sem arról volt szó azonban, hogy bárkit is meg akartak volna téveszteni. A felvétel ugyanis egy tesztnapon készült, egy gyakorlat során, és ezt az eseményről szóló híradásokban el is mondták.

Bart Somers mindenesetre – a neten terjedő konteók hatására – a Twitteren megerősítette: nem kapott oltást. Vicceskedve azt is hozzátette: ha kapott volna, valószínűleg a felvételen hallhatónál hangosabban jajgat.

Megrendezett migránsvideó?

Az izraeli eset eszembe juttatja azt a 2018-as, félreértett vagy szándékosan félreértelmezett felvételt is, amelyen kendőt viselő, tengerben haladó nőket vesz egy filmes stáb. A cseh nyelvű narráció és az angol nyelvű felirat a videót egy újabb bizonyítékként prezentálta arra, hogy a vízbe fúló migránsokat ábrázoló felvételek megrendezettek.

A Correctiv és az AFP tényellenőrző oldalai azonban alapos cikkben mutatták be, hogy ez esetben is egy valódi felvétel kontextusból kiragadott tálalásáról van szó, ami gyakori eszköze a propagandacélokra használt tartalmaknak. Vagyis nem egy menekültek kálváriáját imitáló videó forgatást örökített meg valaki, hanem egy történelmi dokumentumfilm készítését.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!