Az, hogy a Nobel-békedíjat idén újságíróknak ítélték oda, azt bizonyítja, hogy semmi nem lehetséges tények nélkül. Egy tények nélküli világban nincs igazság, és nincs bizalom – idézi az MTI Ressa videointerjúját, amely az általa alapított Rappler hírportálon jelent meg.

Az újságíró szerint ez a legjobb időszak újságírónak lenni, hiszen a legveszélyesebb időszakok a legfontosabbak. “Az újságírás aktivizmussá válik egy olyan világban, ahol a tényeket megkérdőjelezik, ahol a legnagyobb hírmegosztó gyűlölettel tarkított hazugságok terjesztését helyezi előtérbe, és gyorsabban és messzebbre terjeszti el őket, mint a tényeket” – mondta Ressa.

A conversation with 2021 Nobel Peace Prize laureate Maria Ressa

Rappler CEO Maria Ressa is awarded the Nobel Peace Prize for 2021 on Friday, October 8, in an unprecedented recognition of journalism’s role in today’s world…

Harc a véleménynyilvánítás szabadságáért

A Nobel-bizottság indoklása szerint Ressa – és a mellette kitüntetett Dmitrij Muratov orosz újságíró – a “demokrácia és a tartós béke előfeltételének tekinthető véleménynyilvánítás szabadságáért” folytatott erőfeszítésért kapta meg a kitüntetést. Berit Reiss-Andersen, a Nobel-békedíjat odaítélő bizottság elnöke szerint “a szabad, független és tényalapú újságírásnak az a célja, hogy védelmet nyújtson a hatalommal való visszaéléssel, a hazugságokkal és a háborús propagandával szemben”.

Az MTI emlékeztet: Rappler rendszeresen bírálta Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök kijelentéseit és drogellenes háborúját. A hatóságok az utóbbi években több alkalommal őrizetbe vették Maria Ressát, akit a Time magazin 2018-ban az év egyik emberének választott. A Ressa által irányított hírportál rendszeresen foglalkozik azzal is, hogy a közösségi médiát hogyan használják fel álhírek terjesztésére, az ellenfelek zaklatására és a közbeszéd manipulálására.

TIME 2018 Person Of The Year: Maria Ressa | POY 2018 | TIME

Maria Ressa Reported From War Zones. But Covering Philippine President Duterte Might Be Her Most Dangerous Job Yet.#TIMEPOY #PersonOfTheYear #TimePersonOfThe…

Dmitrij Muratov a Novaja Gazeta című független orosz lap alapítója és 24 éve főszerkesztője. Az újság egyike a kevés rendszerkritikus és független orosz médiumoknak. A lap korrupciós ügyekre, rendőri brutalitásra, törvénytelen őrizetbe vételekre, választási csalásokra derített fényt. A Novaja Gazeta a tényeken alapuló szakmai tevékenysége és integritása miatt fontos információforrásnak számít számos olyan oroszországi társadalmi kérdésben, amelyekkel más médiumok csak ritkán foglalkoznak – indokolta döntését a norvég bizottság.

Kapcsolódó anyagok:

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!